Revija Reporter
Slovenija

Ameriško zunanje ministrstvo svetovne medije obvešča o slovenski proslavi

STA

27. sep. 2018 6:00

Deli na:

Mednarodni sklad za razminiranje ITF je na Prešernovem trgu simbolno uprizoril deaktivacijo mine.

Bobo

Ameriški State Department je svetovnim medijem razposlal obvestilo o proslavi 20. obletnice delovanja slovenskega sklada za razminiranje ITF, ki bo v petek v Washingtonu in se ga bo udeležil tudi predsednik Borut Pahor.

State Department obvešča, da slovensko veleposlaništvo v petek v Centru za diplomacijo v Washingtonu gosti dogodek za priznanje 20 let ameriške podpore neprofitni organizaciji pod vodstvom slovenske vlade ITF, ki je predana zmanjšanju grožnje min in drugih eksplozivnih ostankov vojn ter pomoči pri varnosti in dolgoročnem razvoju v skupnostih, ki so jih prizadeli spopadi.

Poleg predsednika Pahorja bo z govorom nastopila tudi glavna namestnica pomočnika državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Elisabeth Millard, sledil pa bo sprejem. Dogodek spremlja fotografska razstava delovanja ITF po svetu, ki je že na ogled od 24. septembra in bo odprta do 1. oktobra.

State Department je v sporočilu še pojasnil, da je bil ITF ustanovljen leta 1998 za pomoč Bosni in Hercegovini pri uresničevanju Daytonskega mirovnega sporazuma. O ustanovitvi sta se strinjala takratni zunanji minister Boris Frlec in državna sekretarka ZDA Madeleine Albright.

ZDA so od tedaj ITF prispevale 220 milijonov dolarjev pomoči in s pomočjo ZDA je ITF v 20 letih zrasel v organizacijo, ki deluje v 31 državah in je očistila min več kot 139 milijonov kvadratnih metrov površin.

State Department dodaja, da se je ITF izkazal za posebej cenjenega v jugovzhodni Evropi, kjer je izkoristil intimno poznavanje regije za kakovostne, stroškovno učinkovite in pravočasne rezultate.

Prav tako je pomagal mladim žrtvam na Bližnjem vzhodu, pomagal je odstranjevati eksploziv v Libanonu in pomagal Libiji ustanoviti upravo za ukrepanje proti minam. V Afganistanu pa ITF skupaj z ZDA podpira delovanje tamkajšnje državne uprave za odstranjevanje min.