Anamaria Goltes top najstnica Odkrito.si

Dekle Luke Dončića s to objavo marsikomu vzelo ...

slakonja1 Svet24.si

Novo življenje Klemna Slakonje

vodnar Petisvet.si

3 nebesna znamenja, ki bodo doživela šok!

hrana v smeteh 2 Svet24.si

Hrana z Rdečega križa končala v smetnjaku

meghan Svet24.si

Izjemni pokloni Meghan Markle pokojni tašči

Hailey Baldwin Najstnica.si

Tako je Justinova mama pokazala svojo naklonjenost...

IRIS MULEJ s hcerko_premiera LUIS IN VESOLJCKI Kolosej Njena.si

Hčerka Iris Mulej ima tako modno kopalnico

Slovenija

Aleš Maver v intervjuju: Janši dajem 51 odstotkov možnosti

Deli na:
Aleš Maver v intervjuju: Janši dajem 51 odstotkov možnosti

Foto: Primož Lavre

Janez Janša je zmagovalec volitev, poleg tega je z relativno zmago zlomil urok tistega, ki vedno izgubi, poudarja zgodovinar, latinist in politični analitik Aleš Maver.

Za Marjana Šarca pravi, da se je izkazal za precej bledo figuro, prav tako mu njegov izkoristek na volitvah ni podelil tiste avtoritete, ki bi jo potreboval, da bi se profiliral kot voditelj levega bloka, ki bi lahko suvereno sestavil vlado. Zmagovalka je po Mavrovem mnenju po svoje še Levica, ki se je prebila v ospredje, pobrala precej jedrnih levih glasov in ima veliko možnosti, da bo na naslednjih volitvah najmočnejša stranka na levici, morda celo kandidatka za relativno večino.

Enostavno vprašanje, a mogoče tudi malo zapleteno. Kdo je zmagal na volitvah?Najprej so zmagali merilci javnega mnenja, ki tokrat niso zgrešili. Potem vseeno mislim, da je zmagal Janez Janša z SDS, ker je dokazal, da še lahko doseže relativno večino. Po zadnjih treh volitvah je namreč že kazalo, da je večni osmoljenec. In glede na to, kako se je ta mandat začel, in tudi glede na rezultat lanskih predsedniških volitev, je njegov dosežek dober. Zmagovalka je po svoje še Levica, ki se je prebila v ospredje, pobrala precej jedrnih levih glasov in ima veliko možnosti, da bo na naslednjih volitvah najmočnejša stranka na levici, morda celo kandidatka za relativno večino.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Maver ugotavlja, da je SDS v nekakšnem političnem getu; meni, da je stranko in za Slovenijo pomembneje, da SDS vodi vlado, kot to, da jo vodi ravno Janša; pove, kaj si misli o žrtvi, da Janša ne bi bil premier; razmišlja, zakaj je imel Šarec po uspehu na predsedniških volitvah precej slabši rezultat na parlamentarnih; pove svojo rešitev za desnico.