mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera Tetra: Ornigu zaradi zastaranja znižana kazen

Deli na:
Afera Tetra: Ornigu zaradi zastaranja znižana kazen

Dejan Ornig je razkril luknje v komunikacijskem sistemu Tetra. - Foto: Arhiv Svet24

Višje sodišče v Ljubljani je zaradi zastaranja zavrnilo večji del očitkov zoper Dejana Orniga, ki je pred leti v aferi Tetra razkril pomanjkljivosti policijskega komunikacijskega sistema. S tem mu je sodišče znižalo kazen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo, poroča časnik Dnevnik.

Na prvi stopnji je bil obsojen na pogojno dveletno zaporno kazen s petletno preizkusno dobo. Višje sodišče mu je, kot piše današnji Dnevnik, zaradi zastaranja več očitkov, to kazen znižalo.

Sodišče je obtožbo zavrnilo v delu, v katerem so mu očitali 60 vdorov v informacijski sistem, potrdili pa so, da je šlo za kvalificirano obliko napada na informacijski sistem in ponarejanje listin. Pojasnili so, da je bilo to ločeno kaznivo dejanje, saj da so kriminalisti v hišni preiskavi našli ponarejeno kriminalistično izkaznico, poroča Dnevnik.

V pritožbi je obramba po poročanju časopisa zahtevala oprostitev Orniga oziroma razveljavitev obsodilne sodbe ter vrnitev zadeve v ponovno sojenje. Med izpodbijanji so poudarili predvsem, da je bila hišna preiskava nezakonita.

Obtožni predlog je Orniga sicer bremenil, da je leta 2014 še kot študent s pomočjo računalnika, posebej prirejene programske opreme in radijske postaje preko radijskih valov večkrat vdrl v policijski informacijski sistem Tetra z namenom, da bi oviral prenos podatkov in prestrezal pogovore policistov. Ornig je ob tem trdil, da je na varnostne težave Tetre policijo opozarjali več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti.

V zadevi je bil soobtožen tudi Gregor Gregorič, obtožba zoper njega pa se je septembra 2020 končala s spremembo obtožnega predloga in posledičnim zastaranjem primera.