Revija Reporter
Slovenija

Afera pištola: predsednik vrhovnega sodišča Đorđević kazensko ovaden!

Nenad Glücks
1 9.394

15. jan. 2024 10:44 Osveženo: 13:19 / 15. 1. 2024

Deli na:

Po tem, ko je prejšnji mesec v intervjuju za Dnevnik Đorđević na svoji delovni mizi na vrhovnem sodišču razkazoval revolver (objavljamo zajem zaslona s spletne strani Dnevnika), ga zaradi takšnega ravnanja ni doletela zgolj kritika iz sodnega sveta, pač pa nedavno tudi kazenska ovadba. Na tožilstvo jo je vložil Pavel Krajnc iz Trzina, ki je nad dejanjem človeka na čelu sodne veje oblasti zgrožen.

Pred dobrim mesecem dni so v Dnevnikovem Objektivu objavili intervju s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Daleč bolj kot sama vsebina intervjuja je v javnosti odmevala fotografija nastala med njim. Đorđević namreč stoji ob svoji delovni mizi, na kateri je v ospredju na ogled revolver colt 45.

Kaj in komu je želel s to gesto sporočiti, ni znano, vsekakor pa je šlo za ravnanje nedostojno njegovi funkciji. To je po zgražanju mnogih ugotovil tudi sodni svet, kjer so zapisali: »Razkazovanje orožja - čeprav gre za repliko - in drugih predmetov, ki jasno simbolizirajo nasilje ter zato v javnosti vzbujajo nelagodje, v uradnih prostorih, v katerih sodnik opravlja svojo funkcijo, ni primerno.«

Predsednik vrhovnega sodišča se je sicer branil, češ da gre za repliko, verno kopijo, ki pa ne dela, in da gre za spomin na izobraževanje v ZDA. Na vrhovnem sodišču so še dodali, »Đorđević ne zagovarja oboroževanja, nošenja orožja in ne podpira nobene vrste nasilja, ter je vselej, kot tudi pritiče funkciji sodnika, za mirno reševanje sporov.« Po odzivu sodnega sveta naj bi revolver z delovne mize odstranil.

Vseeno pa se zadeva s tem ne bo zaključila. Na Reporter smo prejeli kazensko ovadbo, ki jo je zaradi opisanega ravnanja na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani takoj po novem letu poslal Pavel Krajc iz Trzina. Trdi, da je Đorđević z razkazovanjem orožja kršil najmanj zakon o varstvu javnega reda in miru, saj je s svojim dejanjem povzročal strah in nelagodje.

Krajnc je o zadevi izvedel is spletnega članka naše revije, ob prebiranju pa ga je »obšla groza, kakšne ljudi zaposluje vrhovno sodišče in sem zdaj prestrašen, kdaj bo kakšen podoben čudak začel uporabljati pravo orožje za uveljavitev sodnih odločb.«

Prepričan je, da je predsednik vrhovnega sodišča kršil tudi določbe zakona o orožju in sodniški kodeks. Tožilstvu predlaga, da mu na podlagi zakona o kazenskem postopku orožje nemudoma odvzamejo, da ne bo več vznemirjal javnosti in da ga pozovejo k odstopu s funkcije. Pričakuje, da Đorđevića kazensko preganjajo.

Ovaditelj Pavel Krajnc sicer ni aktiven v politiki, je pa pred desetimi leti v občini Trzin kandidiral za občinskega svetnika na listi Desus, vendar ni bil izvoljen.