Revija Reporter
Slovenija

Afera maketa: Cerar zanika očitke, da se je z maketo financirala SMC

STA

22. feb. 2019 19:05 Osveženo: 19:09 / 22. 2. 2019

Deli na:

Miro Cerar

Bobo

Leto dni po predstavitvi makete drugega tira Divača-Koper posel še naprej razburja javnost. V medijih se pojavljajo dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Nekdanji premer Miro Cerar na pozive k politični odgovornosti odgovarja, da bodo to iskali po končani kriminalistični preiskavi.

Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018.

V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oz. spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na precej višjih ravneh.

Iz vrst opozicije so se zvrstili pozivi k politični odgovornosti, prst je bil največkrat uperjen v nekdanjega državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna, ki danes zaseda položaj okoljskega ministra, pa tudi nekdanjega premierja Mira Cerarja, danes zunanjega ministra.

Mediji so v preteklih dneh razkrili sporočila, ki kažejo, da so se aktivnosti o domnevnem dogovarjanju posla začele odvijati, še preden so bili objavljeni razpisi. Agencija Futura je tako osem dni pred razpisom za komunikacijske aktivnosti in 33 dni pred razpisom za maketo v Cerarjev kabinet in na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, njegov državni sekretar pa je bil Leben, pošiljala cenike.

Cerar je popoldne sporočil, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi. "Razumem, da je namen policijske preiskave prav ta, da se zadeva razišče, in prav je, da pristojni organi to svojo nalogo čim prej opravijo do konca," je dejal.

"Danes sem glede politične odgovornosti opravil razgovor z ministrom Juretom Lebnom. Kot minister za okolje in prostor je eden najbolj učinkovitih ministrov v vladi. A govorimo o vodenju projekta drugega tira. V zvezi s tem mi je ponovno zagotovil, da ni storil nič nezakonitega. Verjamem, da ni zlorabil mojega zaupanja," je podaril Cerar.

Pojasnil je, da je do nepravilnosti prišlo tudi na strani izvajalca, ki je oddal ponudbo za izdelavo makete. Kot dražji ponudnik je bilo sicer izbrano podjetje Art Rebel 9, a je direkcija za infrastrukturo od pogodbe odstopila, ker ni prijavilo podizvajalca. Omenjeno podjetje je napovedalo, da bo zaradi razdrtja pogodbe tožilo državo.

Tožba po Cerarjevi oceni sploh ni samoumevna, niti ne, da bo uspešna. Izvajalec je, kot je ponovil, storil kar nekaj nepravilnih korakov. "Je pa dejstvo, da se je takoj, ko se je ugotovilo, da je prišlo do nepravilnosti, odreagiralo in takrat izvajalci za maketo niso dobili nobenega izplačila," je še izpostavil Cerar.

Da je bil posel z maketo daleč od dobre prakse, je danes za STA dejal tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Dejal je, da je treba preveriti tudi "eventualne povezave s posrednim financiranjem katere od političnih strank".

Prvak stranke SMC je namige, da je šlo pri poslu z maketo za posredno financiranje njegove stranke prek agencije Futura, odločno zavrnil. "Še posebej moram poudariti, da SMC nikoli ni poslovala z agencijo Futura, kar bo razvidno tudi iz vsake revizije računskega sodišča," je poudaril. "Odločno zavračam navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju stranke SMC," je bil jasen.

Cerar je dejal, da je od prvega dne ustanovitve stranke vztrajal na njenem brezhibnem poslovanju. "Zato sem pravzaprav sploh vstopil v politiko, da odpravimo slabe prakse in uvedemo višje politične in druge standarde," je dodal.

V opozicijskih SDS in Levici se s Cerarjem ne strinjajo. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da se morajo v SMC odločiti, kdo bo nosil odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo drugega tira. Ob tem je dodal, "da je bilo sicer že od začetka jasno, da gre pri projektu za dve stvari: Za iskanje načina financiranja kampanje SMC, po drugi strani pa za neko PR-potezo za drugi tir kot tak."

Še bolj kritičen je bil poslanec največje opozicijske stranke SDS Žan Mahnič, ki je posel makete za drugi železniški tir označil za šolski primer korupcije. "Gre za modus operandi, ki kaže, kako so stranke, ki so tvorile prejšnjo vlado, prek denarja davkoplačevalcev financirale svoje predvolilne kampanje," je prepričan.

Mahnič je v luči sumov, da naj bi nekdanja največja parlamentarna stranka SMC posel z maketo za drugi tir izkoristila za financiranje strankarske volilne kampanje, dejal, da bi morala parlamentarna preiskovalna komisija o domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje preiskavo razširiti tudi na SMC.

Cerar je glede predloga SDS odvrnil, da ne ve, ali se parlamentarna preiskava lahko širi, če pa se lahko, pa naj se. "V SMC nimamo ničesar za skrivati," je poudaril.