severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Afera Litijska: Tanja Fajon na izhodnih vratih SD?

Deli na:
Afera Litijska: Tanja Fajon na izhodnih vratih SD?

Del članstva SD meni, bi moralo odgovornost za afero prevzeti tudi vodstvo stranke na čelu s predsednico Tanjo Fajon. - Foto: M24/Sašo Radej

SD v luči afere sodna stavba čaka tehtanje scenarijev za izhod iz po ocenah nekaterih največje politične krize v njeni zgodovini. Ob pozivih k odstopu vodstva in pomislekih o sodelovanju v koaliciji bo pot za strnitev vrst v ponedeljek iskala konferenca SD. Takrat bo predvidoma znano tudi, kdo bo začasno zasedel funkcijo generalnega sekretarja SD.

Ključna točka dnevnega reda ponedeljkove konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, bo razprava o aktualnem političnem dogajanju. Tako široko zastavljena razprava bo po besedah predsednika konference Matevža Frangeža omogočila, da so na mizi vse teme in različna stališča članstva.

"Na podlagi tega bo treba oblikovati skupne imenovalce, kaj mora stranka storiti, da odgovori na očitke, preveri njihovo utemeljenost, predvsem pa zastavi strategijo, da ponovno restavriramo svojo verodostojnost in stopimo na novo pot krepitve zaupanja," je dejal za STA.

Nad stranko se je namreč zgrnila teža očitkov ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier Robert Golob pa je napovedal, da ga bo sprejel. A želi najprej dobiti njene končne ugotovitve glede okoliščin nakupa, saj ministrica trdi, da je bila zavedena, prst pa je uperila v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

V zraku politična usoda Tanje Fajon, pričakovati tudi ime Žibertovega naslednika

V stranki so tako odnosi vse bolj napeti, v delu članstva prevladujejo tudi ocene, da zgolj odstop Žiberta za razbremenitev stranke ni dovolj in bi moralo odgovornost prevzeti tudi vodstvo SD na čelu s predsednico Tanjo Fajon.

Da gre za največjo krizo stranke v treh desetletjih in je v tem pogledu ogrožen tudi njen obstoj, je ocenil tudi Frangež. Po njegovih besedah se soočajo z dvema vidikoma zgodbe, na eni strani občutek medijskega stampeda ter očitki o "plenilski in koruptivni" SD, na drugi vprašanje, kje je stranka napačno ravnala.

Pozive k odstopu vodstva vidi kot normalen odziv članstva. "Smo stranka, ki je zgrajena od spodaj navzgor, nismo kot stranke enega obraza. V takih situacijah je zato tudi utemeljeno kot o eni od zelo resnih možnosti razmišljati o tem, da sedanje vodstvo vrne stranko in članstvu omogoči, da stranko sestavi na novo," meni Frangež.

"Nisem nekdo, ki vzame rešilni jopič, skoči z nje, ko se barka potaplja. To bi bilo najlažje. Zdaj je največja odgovornost, da zaradi našega članstva najdemo pravo pot naprej in ljudem povrnemo zaupanje," je medtem ta teden poudarila Fajon. Kako močno se ji skoraj štiri leta po tistem, ko je prevzela vajeti stranke, maje stolček na čelu SD, bo torej bolj jasno po ponedeljkovi razpravi. V stranki je namreč slišati tudi pomisleke, kako bi menjava vodstva utegnila vplivati na uspeh SD na prihajajočih evropskih volitvah.

Konferenca SD sicer o nezaupnici predsednici stranke ne more glasovati, lahko pa sprejme sklep oz. pozove k odstopu. Bolj verjetno kot politična usoda Fajon pa bi lahko bilo v ponedeljek znano, kdo bo po odstopu Žiberta ugriznil v kislo jabolko in začasno zasedel funkcijo generalnega sekretarja. V stranki naj bi si želeli nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi mu uspelo konsolidirati stranko, v medijih je v zadnjih dneh zaokrožilo ime nekdanjega generalnega sekretarja SD Dušana Kumra.



Frangež: Pogoj za nadaljnje delo v koaliciji prenehanje podtalnih rovarjenj enega proti drugemu

Ob vse bolj razgretih odnosih v stranki pa je v ponedeljek pričakovati tudi tehtanje različnih mnenj o nadaljnjem delu stranke v koaliciji.

Fajon se je sicer v sredo skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom sestala s premierjem, srečanje pa je po njenih besedah prineslo odgovor na vprašanje, ali še želijo delati skupaj naprej. "In odgovor je da," je dejala po koncu sestanka, a obenem priznala, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji skrhano.

Predsednica SD je v četrtek z izplenom sestanka na še enem v vrsti kolegijev ta teden seznanila vrh stranke. V slednji sicer ni zaznati povsem enotnih ocen o dejanski pomiritvi razmer v koaliciji, na Fajon letijo tudi očitki, da se preveč uklanja premierju Golobu in največji vladni stranki Gibanje Svoboda.

Frangež je sicer za STA ocenil, da "sodelovanje socialne demokracije v vladi nima alternative", a da morajo za to biti izpolnjenji določeni pogoji. "Eden teh je gotovo, da se prenehajo podtalna rovarjenja enega proti drugemu, ki so nekoristna in sproti rušijo zaupanje med koalicijskimi partnerji. Če smo tovrstne stvari počeli tudi mi, je smiselno in primerno, da se tudi svojim koalicijskim partnerjem in javnosti za to opravičimo. V vsakem primeru pa pričakujemo, da se začnemo obnašati kot partnerji tako v javnosti, v medosebnih odnosih kot tudi v ozadju medstrankarskih razmerij," je dejal.

Golob v iskanje kandidata za vodenje pravosodnega resorja, začasno ga bo prevzel sam

V luči prvih posledic afere sodna stavba, kjer za zdaj epiloga še ni, pa premierja Goloba čaka iskanje novega pravosodnega ministra oziroma ministrice.

Pogovore bo predvidoma začel v prihajajočem tednu, do imenovanja novega ministra pa bo vodenje pravosodnega resorja prevzel sam. Ob tem sicer še vedno ni povsem jasno, ali bi oboje lahko pod vprašaj postavilo, ali bo vodenje pravosodja ostalo v kvoti SD. Tako v SD kot v Svobodi sicer poudarjajo, da je prioriteta čim prej najti čim boljšega strokovnjaka.

"Glede na to, da smo bili za to ministrstvo pristojni mi, se bomo zagotovo pogovarjali skupaj," je ta teden dejala Fajon. Minister za finance in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič pa je po srečanju z SD dejal, da je prva prioriteta najti kandidata in "na podlagi tega bomo potem videli, ali bo to vplivalo na, recimo temu koalicijsko matematiko, kar se tiče ministrstev".