Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

3500 domačinov podpisalo peticijo proti azilnem domu v Središču ob Dravi

Deli na:
3500 domačinov podpisalo peticijo proti azilnem domu v Središču ob Dravi

Župan Ormoža Danijel Vrbnjak, župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica in župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko. - Foto: Jure Klobčar

Župani občin Središče ob Dravi, Ormož in Sv. Tomaž so v izjavi za medije pred DZ predstavili razloge za peticijo proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi. Občani so pod peticijo na pobudo občinskih svetov vseh treh občin v zelo kratkem času prispevali 3500 podpisov, je povedal ormoški župan Danijel Vrbnjak.

Peticijo bodo po njegovih besedah vložili na komisijo DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti, predali pa jo bodo tudi notranjemu ministrstvu Boštjanu Poklukarju. Vlado pozivajo, naj znova obravnava svoj sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma z dne 29. februarja. O tem bo danes razpravljal tudi odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Kot pravi Vrbnjak so občani o odločitvi o organizaciji začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi izvedeli iz medijev, s čimer se "absolutno ne strinjamo in nekako zahtevamo, da vlada RS ta sklep tudi prekliče".

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica s to odločitvijo ni bil seznanjen, niti ni bila z njo seznanjena lokalna skupnost. Glede lokacije se je vlada "pogovarjala z nekaterimi občinami, zato smatram, da smo mi obravnavani kot drugorazredni državljani," je dejal.

Z načinom, da se neka stvar v njihovem kraju zgodi s sklepom, brez da se o tem kogarkoli v tem kraju vpraša, se ne strinja tudi župan Sv. Tomaža Mirko Cvetko. "Mislim, da na takšen enostranski način ni mogoče reševati tako perečih in zelo pomembnih stvari, kot so azilni domovi v Sloveniji," je povedal.

"Enostavno je bilo premalo komuniciranja, enostavno imamo premalo podatkov, enostavno ne moremo verjeti sedaj tem besedam," je Vrbnjak odgovoril na vprašanje ali umestitvi azilnega doma nasprotujejo kljub temu, da bo ta le začasen. Občani so po njegovih besedah sporočili, da si azilnega doma v Središču ob Dravi ne želijo.



Prebivalstvo Središča ob Dravi je starejše, skrbi jih varnost in ekonomska ter socialna vprašanja, je dodal Jelovica. Imajo nešteto vprašanj, na katera kot župan ni dobil odgovora. Ob tem ne ve kako se bo migrantom dovoljeno gibati po občini, zgodilo se je namreč, da so našli zapuščeno hišo in jo zažgali, je opozoril. Po njegovem mnenju pa tudi lokacija začasnega azilnega doma ni primerna, saj prostorski načrt tam določa povsem drugačen namen.

Jelovica upa, da bo vlada pokazala razumevanje ob peticiji, v nasprotnem primeru bodo občine sprožile upravni spor, temu pa lahko sledi tudi državljanska nepokorščina.

Vrbnjak sicer verjame besedam predsednika vlade Roberta Goloba, da se je vlada odločala med več kot 20 lokacijami in da se je z nekaterimi občinami predhodno pogovarjala. "Verjetno je res, kar je predsednik vlade povedal, da se noben župan s katerim so se pogovarjali, ni strinjal s tem," je navedel. Zato se mu zdi toliko bolj nepošteno, da so lokacijo začasnega azilnega doma določili z neposrednim sklepom.

Cvetko je dodal, da občani v Središču ob Dravi z migracijami živijo že vrsto let, zato meni da zadeva ni niti enostavna niti preprosta. Občani se po njegovi oceni zavedajo, da EU zahteva, da mora Slovenija sprejeti določeno kvoto azilantov, a si želijo širše razprave glede tega kam naj se jih namesti.

Občinski sveti vseh treh občin so sicer na skupni izredni seji prejšnji teden soglasno nasprotovali vzpostavitvi azilnega doma v Središču ob Dravi ter se odločili za peticijo. Njen cilj je, da vlada sklep o azilnem domu v celoti prekliče ter ponovno preuči druge možnosti in lokacije postavitve doma.