atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zvečer bo razglašen prejemnik desetnice

Deli na:
Zvečer bo razglašen prejemnik desetnice

Fotografija je simbolična. - Foto: Nataša Juhnov

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo drevi razglasilo letošnjega prejemnika desetnice, nagrade za najboljše otroško ali mladinsko delo. V igri za desetnico so Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Nina Mav Hrovat, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza, Anja Štefan in Janja Vidmar.

Nataša Konc Lorenzutti je nominirana za knjigo Nisem smrklja z ilustracijami Ane Zavadlav, ki prinaša prvoosebno pripoved deklice Polone, Gaja Kos pa za delo Grdavši in presenečenje, v katerem družina Grdavšev, kot jih je upodobil Zvonko Čoh, išče odgovor na vprašanje, kako se pripravi presenečenje.

Nina Mav Hrovat je komisijo navdušila z zgodbo o osamljeni Miški, ki si želi prijatelja, pospremljeni z ilustracijami Kristine Krhin, Feri Lainšček pa z zbirko pesmi Ne z ilustracijami Nane Homovec, v kateri avtor glas posodi odraščajočemu fantu.

Vinko Möderndorfer se tokrat za desetnico poteguje z mladinskim romanom Jaz sem Andrej, Janja Vidmar pa z romanom Črna vrana. Saša Pavček je nominirana za pesnitev Rumi in kapitan, ki jo je ilustrirala Ejti Štih, Vesna Radovanovič pa za slikanico Petelinček prebudi upanje.

Za desetnico se potegujeta še pesniška zbirka Andreja Rozmana - Roze Pesmi iz galerije, ki ob ilustracijah Jakoba Klemenčiča predstavlja slike iz stalne zbirke Narodne galerije, ter slikanica Anje Štefan Drobtine iz mišje doline, ki jo krasijo podobe Alenke Sottler.

Deset nominirancev je izmed 87 knjig izbrala komisija v sestavi Ivo Stropnik, Ksenija Jus, Jana Kolarič, Sebastijan Pregelj in Ifigenija Simonović.