KRISTINA STRAŠEK Dobra karma

'Lahko bi vedeževala sama sebi, a si nikoli'

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

ruševina, gornji trg, ljubljana, zrušena hiša, slovenska policija, policijski trak Svet24.si

Poskus uboja pri Novem mestu: odjeknili streli, ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Magazin

Zmagovalka Popevke je Eva Hren s pesmijo Šesti čut

Deli na:
Zmagovalka Popevke je Eva Hren s pesmijo Šesti čut

Foto: Adrian Pregelj

Gledalci in poslušalci so za Popevko 2019 izbrali pesem Šesti čut, ki jo je na včerajšnji prireditvi, na 43. festivalu slovenske popevke zapela Eva Hren. Ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija se je sicer predstavilo 11 novih skladb.

Pod besedilo, glasbo in aranžma zmagovalne skladbe se je podpisal Žiga Pirnat, ki je tudi dirigiral revijskemu RTV orkestru ob nastopu Eve Hren. Pri večini popevk je sicer orkester vodil Patrik Greblo.

Poleg glavne nagrade občinstva so na prireditvi podelili še pet nagrad strokovne žirije. Veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti je prejela Ana Soklič za pesem Temni svet. Ta nagrada je tudi denarna - 1500 evrov. Obenem je Ana Soklič za skladbo, katere besedilo in glasbo je napisal Matevž Šalehar Hamo, prejela še nagrado za najboljšo interpretacijo.

Foto: Adrian Pregelj

Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla v izvedbi Vundlederjev, nagrado za najboljšo priredbo pa je odnesel Aleš Avbelj za pesem Res je čudovito, ki jo je zapela Amadea Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca pa so podelili Ajdi Stini Turek za izvedbo pesmi V melodiji večnega dueta.

Na včerajšnji Popevki so se poleg omenjenih nagrajencev predstavili še Eva Boto in Gašper Rifelj s pesmijo Dovolj je poletja, Rok Lunaček s skladbo Ljubezen, glasbeni dvojec bratov 2B s skladbo Ko bi jaz, Sergije Lugovski Zdaj je, kar je, Julija Lubej s skladbo Midva in Dare Kaurič z New Swing Quartetom s pesmijo Kam je vsa ljubezen šla?.

Slovenska popevka, festival slovenske zabavne glasbe z dolgo tradicijo, je prvič potekal leta 1962, ko je prvi zmagovalec Slovenske popevke postal Stane Mancini s pesmijo Mandolina. V spomin na nedavno preminulega pevca je pesem na včerajšnji prireditvi zapela Nina Strnad.

Festival je potekal do leta 1983, na katerem je kot gost nastopil tudi Johnny Logan. RTV Slovenija je festival ponovno obudila leta 1998. Leta 2015 prvič po obuditvi festivala ni bilo, nato je nekaj let pod imenom Popevka potekal v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe, lani pa so jo znova priredili samostojno.

Foto: Adrian Pregelj

Včerajšnji festivalski večer sta prvič skupaj povezovala televizijska voditelja Mario Galunič in Jože Robežnik. Galunič se je uvodoma pošalil, da je na sovoditeljevem mestu pričakoval drugega Robežnika - Jureta Robežnika. Skladatelj je sicer bil skupaj z Alenko Godec, Mojco Menart in Gabrom Radojevičem član strokovne žirije.

V spremljevalnem programu - v času glasovanja - so se vsi izvajalci predstavili še z eno pesmijo, ki so si jo izbrali iz dolge festivalske zgodovine nagrajenih popevk. Za konec je Jože Robežnik predstavil skladbo Slavka Ivančiča Črta, ki jo je zapel sam Ivančič. Galunič je sovoditelju sicer očital, da to ni popevka, saj je pevec s pesmijo zmagal na Melodijah morja in sonca.

loading...
Loading...