mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zgodovinski dosežek Luke Dončića: kar je storil zdaj, je v ligi NBA doslej uspelo le šesterici

Deli na:
Zgodovinski dosežek Luke Dončića: kar je storil zdaj, je v ligi NBA doslej uspelo le šesterici

Foto: Reuters

Luka Dončić je z izenačenim rekordom kariere, 35 točk, v severnoameriški košarkarski ligi NBA vodil Dallas Mavericks do zmage v gosteh nad Cleveland Cavaliers. Za slavje s 111:98 je dosegel še 11 skokov in šest podaj. Postal je šesti igralec po letu 2000, ki je več kot 1000 košev v ligi dosegel pred izpolnjenim dvajsetim letom.

"Počutim se izvrstno. V drugem polčasu nisem bil najboljši, toda prišli smo do zmage in le to na koncu šteje," je dejal Dončić, ki so ga Cleveland pozdravili številni slovenski izseljenci s slovenskimi trobojnicami.

Dončić, 20 let bo star 28. februarja, je že v prvi četrtini zadel 18 točk, ko se je že pridružil LeBronu Jamesu, Kevinu Durantu, Carmelu Anthonyju, Devinu Bookerju in Dwightu Howardu, ki so prek tisoč točk dosegli pred dvajsetim rojstnim dnevom.

Slovenska senzacija lige je že ob polčasu prišla do meje 28 točk. Novinec v ligi je imel ob polčasu skoraj toliko točk kot vsi člani prve peterke gostiteljev skupaj (30), Mavericks pa v več kot šestih minutah zadnjega dela prvega polčasa niso zadeli iz igre.

Trener Dallasa Rick Carlisle je imel po nedavnih zamenjavah igralcev, ko je med drugim Kristaps Porzingis prišel iz New Yorka, tokrat na klopi le devet igralcev v tekmovalni opravi, med njimi je bil najbolj razpoložen Dončić, ki je v četrtek izpustil tekmo z Detroitom zaradi poškodovanega levega gležnja.


V zaključku mu je v napadu najbolj pomagal Harrison Barnes, ki je 13 od svojih 17 točk zadel v zadnji četrtini, v kateri je minuto in 29 sekund pred koncem z drugim prostim metom, prvega je zgrešil, Dončič dosegel zadnjo točko svojega moštva (111:96). Naslednji dvoboj Dallas čaka v noči na četrtek po slovenskem času, ko bo gostil Charlotte Hornets.

Košarkarji Indiane Pacers so s 95:88 v gosteh ugnali ekipo Miami Heat, pri kateri Goran Dragić zaradi poškodbe še vedno ne igra. Bojan Bogdanović (31 točk), Darren Collison (20) in soigralci ekipe Pacers so po zaslugi izvrstne igre v tretji četrtini končali niz štirih porazov.

James Harden pa je še na šestindvajseti tekmi zapored dosegel najmanj 30 točk, kar je tretji najdaljši niz v zgodovini NBA. Pri zmagi Houston Rockets nad Utah Jazz s 125:98 je zabeležil 43 točk in se na večni lestvici izenačil z legendarnim Wiltom Chamberlainom. Oziroma njegovim tretjim najdaljšim nizom. Član hrama slavnih ima tudi dva najdaljša, prišel je do številk 65 in 31. Harden je dodal 12 skokov, šest ukradenih žog, pet podaj in štiri blokade.

V Oaklandu je Klay Thompson po tekmi premora dosegel 28 točk, Stephen Curry je po osmih zgrešenih metih na tekmi vseeno prišel do številke 14, branilci naslova prvaka Golden State Warriors pa do zmage s 115:101 nad Los Angeles Lakers. Pri slednjih znova ni igral LeBron James. Po 17 tekmah odsotnosti zaradi poškodbe je igral 40 minut na mestnem derbiju s Clippers (123:120) in je po podaljšku potrošil preveč energije, da bi bil nared za drugo tekmo zapored.

Lou Williams je v igro vstopil s klopi in 18 od svojih 39 točk zadel v zadnji četrtini, ko so v Detroitu Clippers nadoknadili 25 točk zaostanka za zmago nad Pistons s 111:101. Grk Giannis Antetokounmpo je s 37 točkami, zadel je vseh 17 prostih metov, vodil Milwaukee Bucks do zmage s 131:115 nad Washington Wizards. Milwaukee ostaja trdno na čelu vzhodnega dela lige in ima tudi boljši izkupiček od branilcev naslova, ki so na čelu zahodnega dela NBA.