Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo: Jan Polanc in Primož Roglič na prvih dveh mestih na Giru!

Deli na:
Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo: Jan Polanc in Primož Roglič na prvih dveh mestih na Giru!

Jan Polanc je oblekel rožnato majico. - Foto: Profimedia

Slovenska kolesarska pravljica se nadaljuje tudi po 12. etapi dirke po Italiji. Tokrat ne po zaslugi Primoža Rogliča, ampak Jana Polanca, kolesar ekipe UAE Emirates je v etapi zasedel šesto mesto, bil je v ubežni skupini, ki je imela dovolj prednosti, da je Kranjčan kot najboljši ubežnik v skupnem seštevku prevzel skupno vodstvo.

V etapi sta bila najboljša Italijana, v sprintu petih ubežnikov je bil najboljši Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe) pred Damianom Carusom in Ircem Eddiem Dubarjem, Polanc je zaostal 25 sekund.

Roglič je prišel v cilj v skupini večine favoritov, približno pol minute pred njim sta bila kolesarja Movistarja Angel Lopez in Mikel Landa, ki sta nekoliko zmanjšala zaostanek za njim. Ker pa je do zdaj vodilni, Polančev moštveni kolega Valerio Conti, zaostal še precej več, je Roglič zadržal drugo mesto, kar pomeni, da ima Slovenija trenutno dvojno vodstvo. Polanc ima pred Rogličem štiri minute in pet sekund prednosti.

Polanc je v prejšnjih letih že dvakrat dobil etapo Gira, zdaj pa je dosegel še en mejnik, prvič je oblekel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Sin nekdaj odličnega kolesarja in dolga leta uspešnega trenerja Marka Polanca se je nekako pretihotapil v ubežno skupino 28 kolesarjev, nato na edinem daljšem vzponu najprej ostal med šesterico najmočnejših, nato nekoliko popustil, pet tekmovalcev mu je ušlo, a v zaključku spet pokazal moč, si zagotovil šesto mesto v etapi in skupno vodstvo, s čimer je poskrbel, da ima Slovenija prvič v zgodovini dvojno vodstvo v skupnem seštevku.

"Taktični načrt, ki smo si ga zadali pred etapo, nam je popolnoma uspel. Doslej vodilni Conti, s katerim sva podobna tipa kolesarja, danes ni imel možnosti, sem pa jih imel jaz in sem jih tudi izkoristil. V glavi sem imel tudi etapno zmago, a ko smo si prikolesarili prednost in ko se je videlo, da imam možnost za rožnato majico, so mi vsi govorili, da moram poganjati. Večinoma sem moral sam vleči, tako da me je to zadnjih 20 kilometrov utrudilo, tako da na etapno zmago nisem mogel računati. Ostalim je bilo vseeno, ali pridemo z minuto ali s petimi minutami prednosti, meni seveda ni bilo. A glavni cilj sem izpolnil, oblekel sem rožnato majico, kar so bile vedno moje sanje," je dejal Polanc.



"Takoj zdaj bi rekel, da mi rožnata majica pomeni več, saj jo le redki oblečejo, toda po temeljitem premisleku bi najbrž spoznal, da se motim. Kdo ima rožnato majico, je važno na koncu, vmesno vodstvo se pozabi, etapni zmagi pa ostaneta za vedno. A današnji uspeh je zame nekaj velikega in pomembnega," pravi Polanc, ki realno ne računa, da bi kljub lepi prednosti lahko zadržal vodstvo do konca.

"Upam, da bom majico vseeno lahko zadržal kak dan ali dva, upam, da se danes nisem preveč iztrošil. Da bi bil zmagovalec na koncu, najbrž ni nobenih možnosti, a vsak športnik vendarle upa, da bi se zgodil čudež in jaz nisem izjema. Ampak o zmagi realno ne razmišljam, želim dati vse od sebe, potem pa bomo vedeli, kam me bo to pripeljalo," se težke naloge branjenja vodstva zaveda slovenski kolesar.

Roglič se je tokrat z ekipo osredotočil na napade glavnih favoritov. Ni pa odgovoril na napad enega izmed favoritov dirke Lopeza, ki je ob pomoči Lande pridobil nekaj sekund. A v prejšnjih etapah jih je tudi veliko izgubil, tako zaenkrat še ne predstavlja večje grožnje slovenskima kolesarjema.

Naslednja, 196 kilometrov dolga etapa od Pinerola do Ceresoleja bo prva gorska, vsebovala bo tri težje vzpone, na njih se bo videlo, ali lahko Polanc sledi ritmu favoritov.