bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ženska, ki posesa Michelangelovega Davida

Deli na:
Ženska, ki posesa Michelangelovega Davida

Michelangelov David v v Galeriji Akademija v Firencah - Foto: Pixabay/Jerome Clarysse

Michelangelov kip Davida, ki ga je umetnik dokončal leta 1504 in ga danes hranijo v Galeriji Akademija v Firencah, je vsake dva meseca deležen čiščenja.

Približno pet metrov visok kip, izklesan iz enega samega bloka marmorja, ob ponedeljkih, ko je galerija zaprta, sameva na svojem podstavku. Takrat je priložnost za restavratorko Eleonoro Pucci, da se povzpne na odre in si ga ogledala od blizu ter očisti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Na kipu, ki se ga ne čisti redno, je mogoče, če se ga od blizu pogleda od spodaj navzgor, opaziti kosme prahu," je novinarjem povedala direktorica galerije Cecilie Hollberg. "To ni lepo videti, niti ni vredno umetnine, ki jo hranimo," je dodala.

Čiščenje kipa Davida na vsake dva meseca je torej "oblika spoštovanja, oblika dostojanstva, ki jo želijo zagotoviti vsakemu delu".


Eleonora Pucci se za čiščenje povzpne na vrh odra, kjer začne fotografirati in, kot pravi Cecilie Hollberg, "beležiti Davidovo zdravstveno stanje". Ko si na hrbet pripne prenosni sesalnik, se loti še čiščenja prahu.

Previdno z mehko sintetično krtačo očisti najprej Davidovi upognjeno levo roko in levo nogo, nato se loti hrbta, ramen in pazljivo opazuje glavo, kjer med kodri občasno pajki spletejo kakšno mrežo. "Gre za zelo občutljivo delo, ki zahteva veliko koncentracije," poudarja direktorica galerije.

Prah, ki bi ostal po čiščenju, bi negativno vplival na stanje kipa, poleg tega je dele kipa, ki niso gladki, precej težje očistiti od ostalih. Kot je še povedala Cecilie Hollberg, so sicer filtri v najsodobnejšem klimatskem sistemu muzeja znatno zmanjšali količino delcev v zraku, senzorji pa pomagajo nadzorovati temperaturo in vlažnost.

Michelangelo je bil star le 29 let, ko je dokončal svojo mojstrovino Davida. Ta je najprej stala na Piazza della Signoria v Firencah. Leta 1873 so jo preselili na sedanjo lokacijo, na Piazza della Signoria pa postavili kopijo.