Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Že skoraj vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

Deli na:
Že skoraj vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

Foto: Arhiv Reporterja

Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo in vse manj je tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače, je pokazala raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014). Prvič po letu 2010 se je tudi zmanjšal delež čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov.

"Še vedno pa mladostniki od vseh obrokov najpogosteje opuščajo prav zajtrk, kar lahko pojasnimo z dobro dostopnostjo do šolske malice, ki pa je v mnogih primerih prezgodnja ali preobilna. S starostjo mladostnikov opuščanje zajtrka narašča in je pogostejše med dekleti," ugotavlja Matej Gregorič z NIJZ.

Pitje sladkanih pijač sicer upada, a jih vsaj enkrat dnevno uživa približno četrtina mladostnikov. Pitje sladkanih pijač narašča s starostjo in je bolj razširjeno med fanti, kaže raziskava, ki jo je NIJZ opravil že četrtič zapored.

Prvič so v raziskavi HBSC pridobili tudi podatke o uživanju energijskih pijač pri mladostnikih v Sloveniji. Različno pogosto jih pije 36,3 odstotka, pri čemer je delež fantov pomembno višji kot delež deklet. Pitje narašča s starostjo, saj v skupini petnajstletnikov energijske pijače uživa že skoraj vsak drugi mladostnik.

Kofein je ena od najbolj pogosto zaužitih psihoaktivnih snovi. Redno uživanje energijskih pijač, ki vsebujejo bistveno višje koncentracije kofeina, pri mladostnikih škodljivo vpliva tudi na kakovost in dolžino spanja, kar lahko vodi v večje težave s spanjem v odrasli dobi.

Le pri mlajših mladostnikih, predvsem fantih, se povečuje redno uživanje sadja in zelenjave. Sicer pa 39,4 odstotka mladostnikov vsak dan uživa sadje, a le 26,9 odstotka jih vsak dan uživa zelenjavo, pri čemer je tako uživanje sadja kot zelenjave pogostejše med dekleti. Uživanje sadja in zelenjave s starostjo mladostnikov upada, kaže raziskava.

V letu 2014 se je v skupino čezmerno hranjenih in debelih uvrstilo 17,1 odstotka mladostnikov, v primerjavi s 14,1 odstotka v letu 2002. Delež čezmerno hranjenih in debelih je višji med fanti kot dekleti.

Prvič po letu 2010 se je zmanjšal delež čezmerno hranjenih in debelih enajst in petnajstletnikov.

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je mednarodna študija, ki je narejena na reprezentativnem vzorcu učencev in dijakov, starih 11, 13 in 15 let in se izvaja vsake štiri leta po skupni metodologiji v 43 državah Evrope in Severne Amerike. Raziskava poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, sofinancira pa jo ministrstvo za zdravje.