fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

denis-avdić-show, lea-sirk Svet24.si

VIDEO: Kako je Lea Sirk imitirala Denisa Avdića

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Magazin

Že 15 milijonov prodanih kremšnit

Deli na:
Že 15 milijonov prodanih kremšnit

Originalna blejska kremna rezina je priznana kot jed z nacionalnim poreklom. - Foto: Sava Hotels & Resorts

V Kavarni park ob Blejskem jezeru so včeraj postregli 15-milijonto originalno blejsko kremno rezino. Če bi vse te rezine postavili eno ob drugo, bi bila vrsta dolga 1050 kilometrov, so sporočili iz družbe Sava Hoteli Bled, ki upravlja z omenjeno kavarno. Kupec jubilejne kremšnite je dobil dosmrtno zalogo te slaščice.

Originalna blejska kremšnita, ena najbolj znanih slovenskih sladic, letos praznuje 66 let in velja za nepogrešljiv del obiska gorenjskega turističnega središča. Pri pripravi 15 milijonov do včeraj prodanih rezin so uporabili 131 ton moke, 8,4 milijona jajc in 1,6 milijona litrov mleka.

Če bi 15 milijonov kremšnit položili v vrsto, bi bila ta dolga 1050 kilometrov, kar predstavlja razdaljo od Bleda do Neaplja. Če pa bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, bi nastalo osem metrov visoko obzidje, so pojasnili v družbi Sava Hoteli Bled iz skupine Sava Turizem.


V čast včerajšnjemu mejniku je v nedavno temeljito prenovljeni kavarni potekala nagradna igra, v okviru katere so se v 115 kremnih rezinah na keramičnih ploščicah skrivale nagrade. Glavna je pripadla kupcu 15-milijonte kremšnite, Tomažu iz Slovenj Gradca, ki je bil nagrajen z dosmrtno zalogo kremnih rezin. Jubilejno kremšnito je prejel iz rok direktorice Sava Hotelov Bled Mojce Kraševec.

Snovalec originalne blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih minulega stoletja iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes mednarodno znano originalno blejsko kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano, so spomnili v Sava Hotelih Bled.

Po Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, 25 let, je bila na čelu slaščičarjev Angela Zupan. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali mama kremšnita.

loading...
Loading...