Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zajelšnik na Gorjancih slavil z rekordom proge

Deli na:
Zajelšnik na Gorjancih slavil z rekordom proge

Dirka na Gorjancih - Foto: Foto: M.K.

Letošnja izvedba ene največjih prireditev na področju avtošporta v Sloveniji, gorsko-hitrostna dirka Gorjanci 2019, je danes postregla z novim rekordom proge, zmagal pa je stari znanec Patrik Zajelšnik.

Ob jubileju, prvo dirko so na Gorjancih izpeljali že leta 1969, tako da letos praznujejo 50 let od prve izvedbe in - zaradi nekaj vmesnih prekinitev - trideseto dirko, je bilo število prijav rekordno. Na startu je bilo 156 dirkačev, zmagal pa je Patrik Zajelšnik (norma M20FC), stari in od danes tudi novi rekorder proge.

Prvo vožnjo je namreč končal pri 1:33,086 minute, kar je bilo skoraj šest sekund hitreje od starega rekorda, ki ga je ta dirkač imel od leta 2016, povprečna hitrost je bila več kot 166 km/h.

Zajelšnik je v tudi v drugi vožnji postavil najboljši čas (1:35,634) in na koncu slavil z dobrimi osmimi sekundami pred Čehom Vaclavom Janikom (Norma M20FC). Ta je v prvi vožnji sicer tudi vozil hitreje od starega rekorda, toda že pol minute za njim je bil v cilju Zajelšnik.



Tretji je bil Italijan Stefano Di Fulvio (Osella PA30), četrti pa Francoz Sebastien Petit (Norma M20FC).

V konkurenci turnih avtomobilov je zmagal Hrvat Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer EVO) pred Čehom Karlom Trnenyjem (Škoda Fabia). V slovenski konkurenci, kjer po nesreči na sobotnih treningih ni bilo izkušenega Milana Bubniča, pa je slavil Matej Grudnik (Renault Clio) pred Radom Raspetom (Audi R8) in Alešem Prekom (Honda Civic).

Prireditelji so bili po končani dirki zadovoljni tako z dosežki na stezi kot tudi z dobrim odzivom gledalcev, tokrat se jih je ob progi zbralo precej več kot v zadnjih letih. Ena od želja za naslednja leta pa je tudi prenova asfaltne podlage, ki bi omogočila še boljše dirke.