Zadružništvo v različnih, tudi nekmetijskih dejavnostih, v Sloveniji zaposluje 2.700 ljudi, od tega 95 % kmetijko-gozdarske zadruge članice ZZS, ki predstavljajo pretežen del kmetijskih zadrug v Sloveniji in samo 15 % vseh zadrug (tudi iz drugih dejavnosti). 330 zadružnih trgovin omogoča, da podeželje in manj razvita območja ostajajo aktivna, dostopna prebivalstvu in razvita. Članice zveze so pretežno mešane zadruge, kar pomeni, da odkupujejo različne kmetijske pridelke, saj imajo tudi družinske kmetije članov in partnerjev diverzificirano dejavnost.
Zadružna zveza Slovenije združuje:
• 5000 družinskih kmetij, ki se ukvarjajo s pridelavo mleka in 44 zadrug, ki skrbijo za odkup, prodajo in predelavo mleka v 3 zadružnih mlekarnah;
• 7000 družinskih kmetij, ki se ukvarjajo s prirejo mesa in 42 zadrug, ki skrbijo za odkup in prodajo živine ter predelavo mesa v 9 zadružnih predelovalnih obratih;
• 400 družinskih kmetij, ki pridelujejo zelenjavo in sadje;
• 16 zadrug, ki letno odkupijo preko 100.000 t žita;
• 2 zadružni oljarni, ki skupaj predelata preko 90 % bučnic in
• 5 zadružnih vinskih kleti, ki povezujejo preko 800 vinogradniških družin, ki obdelujejo skoraj 1.500 ha vinogradov in pridelajo 10 milijonov odličnih vin.
Leto 2025 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Mednarodno leto zadrug, ki poteka pod sloganom »Zadruge gradijo boljši svet«. Mednarodno leto zadrug gre razumeti kot globalno pobudo, ki priznava ključno vlogo zadrug pri soočanju z izzivi koncentracije kapitala, konkurenčnosti in globalizacije trgovine. Združeni narodi poudarjajo, da imajo zadruge, ki lokalnim proizvajalcem omogočajo skupen nastop na trgu, eno ključnih vlog pri pospeševanju doseganja ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030.
*Naročnik oglasa je Zadružna zveza Slovenije*