Revija Reporter
Magazin

Za Slovenijo konec Eurobasketa 2015: Zdovc prevzema odgovornost za neuspeh

STA

12. sep. 2015 15:36 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Košarkarji Slovenije so v osmini finala evropskega prvenstva v Lillu izgubili z Latvijo s 66:73 (20:20, 40:42, 52:55).

* Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 10.000, sodniki: Perez (Španija), Lottermoser (Nemčija), Mogulkoc (Turčija).
* Slovenija: Prepelič 7 (2:2), Blažič 8, Nikolić 3 (1:2), Dragić 17 (2:2), Zupan 5, Balažić 9 (2:2), Omić 7 (3:4), Klobučar 6, Slokar 4.
* Latvija: Mejeris 8 (2:3), Freimanis 8, Blums 4, Bertrans 8 (2:4), Timma 4 (2:2), Janicenoks 8 (2:2), Strelnieks 17 (4:4), Berzins 13 (2:2), Meiers 3 (1:2).
* Prosti meti: Slovenija 10:12, Latvija 15:19.
* Met za dve točki: Slovenija 16:41, Latvija 20:32.
* Met za tri točke: Slovenija 8:25 (Dragić 3, Klobučar 2, Zupan, Balažić, Prepelič), Latvija 6:21 (Janicenoks 2, Bertrans 2, Strelnieks, Berzins).
* Skoki: Slovenija 34 (21 + 13), Latvija 35 (29 + 6).
* Osebne napake: Slovenija 22, Latvija 19.
* Pet osebnih: /.

Slovenska košarkarska reprezentanca se je poslovila od evropskega prvenstva v Franciji. V osmini finala jo je premagala Latvija s 73:66.

S porazom je Slovenija zaostala za ciljem na tem eurobasketu - uvrstitvijo vsaj med prvih sedem reprezentanc, ki se bodo naslednje leto potegovale za olimpijske igre v Riu de Janeiru, izpad v osmini finala pa je hkrati njen najslabši rezultat na zadnjih šestih evropskih prvenstvih. Od leta 2005 do 2013 je bila Slovenija vedno med prvimi osmimi ekipami.

Zmaga Latvije je povsem zaslužena, saj slovenski 'junaki' tokrat niso upravičili vzdevka. Čeprav o volji in motivaciji ne gre dvomiti, pa proti izbrani vrsti Latvije niso znali razviti svoje igre. Bili so neučinkoviti v napadu - le Zoran Dragić je presegel dvomestno število točk - in premalo agresivni v obrambi, tako da jih je tekmec ranil z vseh pozicij.

Po pričakovanjih je bila tekma izenačena in napeta. Latvija je svojo kakovost že pokazala na tem prvenstvu, hkrati pa avgusta na prijateljskem turnirju v Rigi dokazala, da njena igra ne ustreza varovancem selektorja Jureta Zdovca.

Številni hitri meti iz vseh pozicij, gibljivi in iznajdljivi posamezniki so Sloveniji povzročali velike težave že v prvem polčasu. Slovence so reševale trojke (6:16 v prvem delu) ter nekaj odličnih prodorov Zorana Dragića, ki je v prvi četrtini dosegel polovico točk Slovenije.

Latvija je najvišjo prednost v prvih dvajsetih minutah dosegla v 17. minuti, ko je semafor v gigantski dvorani, oziroma bolje rečeno, na polovici nogometnega stadiona Pierre Mauroy, kazal rezultat 36:29. Sledili sta hitri trojki Jake Klobučarja in Klemna Prepeliča za sprejemljiv koš zaostanka ob odmoru, a veliko preveč prejetih točk (40).

Drugi del ni spremenil slika na igrišču; Latvija je imela več razpoloženih igralcev, lažje je prihajala do košev, Slovenija na drugi strani pa je bila brez idej oziroma rešitev.

Latvija je do 24. minute dosegla že 50 točk in po pravilu Jureta Zdovca, ki je svojih varovancem vedno govoril, da v 40 minutah ne smejo prejeti več kot 70 točk, je bila zmaga vedno bolj oddaljena. A sledile so tudi slabe minute Latvije, ki je v naslednjih šestih minutah zmogla vsega tri točke iz prostih metov.

Žal Slovenija tega obdobja slabe igre nasprotnika ni izkoristila. Zaostanek je zgolj zmanjšala, na začetku zadnje četrtine po trojki Jake Klobučarja na 55:57, na nato znova visoka zaostala. Z delnim izidom 10:2 je Latvija štiri minute pred koncem prevzela vajeti igre v svoje roke (67:57) in jih trdo držala vse do zadnjega zvoka sirene.

Slovenski košarkarji so močno razočarani zapustili prizorišče; po dobrih predstavah v Zagrebu so pokleknili ravno v najbolj ne pravem trenutku. Tako jih že v nedeljo dopoldan čaka povratek v Slovenijo; na letališču Brnik bodo pristali okoli 11.30 dopoldan.

Zdovc: To je neuspeh, prevzemam odgovornost

Slovenska košarkarska reprezentanca zapušča 39. evropsko prvenstvu v Franciji s sklonjeno glavo. Igralci priznavajo, da niso bili pravi in da jih je Latvija zasluženo nadigrala, selektor Jure Zdovc pa je izpad v osmini finala označil za neuspeh in prevzel odgovornost zanj.

Prvi je pred slovenske novinarje stopil kapetan Jure Balažić. Komaj je zadrževal solze in rekel: "To je bila moja zadnja tekma za reprezentanco. Nisem si želel takega konca." Na nadaljnja vprašanja je odgovarjal na kratko; zavrnil je vsakršne zunanje razloge za poraz - uro tekme, pomanjkanje slovenskih navijačev - in dodal: "Ne rabimo nikogar, da nas motivira za osmino finala EP. Morali bi leteti po igrišču, a nismo. Nihče ni imel svojega dne."

Selektor Jure Zdovc je bil naslednji. Najprej je analiziral poraz. "Sodniki so dovolili grobo igro in mi nanjo nismo znali odgovoriti. Naloga je bila, da stisnemo tekmeca od prve minute dalje, a očitno je pritisk te tekme slabo vplival na igro v obrambi. Fantje so moči usmerili v napad in prevečkrat egoistično zaključevali. Tega me je bilo najbolj strah," je dejal Zdovc.

Nato je ocenil obdobje priprav in evropskega prvenstva. "Nimam nobene zamere do fantov. Mislim, da smo iz te ekipe potegnili maksimum. Našli so pravo kemijo, imeli dobre in tudi nekaj slabih trenutkov, na koncu pa nam je manjkala pika na i. Izpad v osmini finala je zame neuspeh in prevzamem vso odgovornost zanj. Meni se je zdaj pogodba iztekla in vodilni na košarkarski zvezi morajo zdaj povedati, kako in s kom naprej," je dodal Zdovc.

Besedo je zato dobil predsednik KZS Matej Erjavec. "Zdovc bo moral do konca leta oddati poročila o delu, nato se bo to analiziralo in videli bomo, kako naprej. A roko na srce, pokažite mi v Sloveniji boljšega trenerja, kot je Jure Zdovc," je dejal predsednik.

Slovenija je zdaj pred pomembnimi prelomnicami. Ker se ni uvrstila na olimpijske igre oziroma v kvalifikacija za te, jo zdaj čakajo kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo 2017. Tem se lahko izogne, če bo Slovenija uspešna pri kandidaturi za organizacijo eno od predtekmovalnih skupin. Predsednik Erjavec je povedal, da so se o tem v Lillu pogovarjali z direktorjem Fiba in da je ta naklonjen podobni zgodbi, kot je bila letos. Torej štirim državam in velikemu finalu. Strošek organizacije ene od skupin je po besedah Mateja Erjavca dva milijona evrov.

Za konec še spodbudne besede direktorja reprezentance Matej Avanzo, ki po devetih letih uspešnega delovanja zapušča Košarkarsko zvezo Slovenije. Prepričan je, da ima košarka v Sloveniji lepo prihodnost. "Ničesar se ni treba bati, saj za temi fanti prihaja nadarjena generacija. Edino, kar nam mogoče manjka, so ekstremno visoki igralci," meni Avanzo.