Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Padla tudi Italija, slovenski odbojkarji v boj za zlato

Deli na:
Padla tudi Italija, slovenski odbojkarji v boj za zlato

Foto: cev.lu

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca nadaljuje senzacionalno pot na evropski vrh. Potem ko je v četrtfinalu izločila Poljake, je s fantastično predstavo v polfinalu ponižala še eno svetovno velesilo Italijo. Zmagala je s 3:1 (13, -23, 20, 20).

* Dvorana Arena Armeec, gledalcev 6000, sodnika: Yener (Turčija), Hudik (Češka).
* Slovenija: Pajenk 9, Šket, Gasparini 18, Plot, Vinčić 2, Kozamernik 6, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 22, Čebulj 16, Pavlović.
* Italija: Sottile, Vettori, Juantorena 15, Giannelli 3, Rossini, Zajcev 15, Lanza 8, Buti 6, Colaci, Piano 1, Antonov, Sabbi, Anzani 1, Massari.

Slovenski odbojkarji so še enkrat več šokirali evropsko odbojkarsko javnost. Trikratnim svetovnim prvakom, Italijanom, ki imajo kot edina evropska reprezentanca zagotovljeno pot na olimpijske igre, so odčitali lekcijo moderne odbojke. S hrabrostjo, borbenostjo, mirnostjo in brez dvoma kakovostjo so presenetili vse, le sami sebe ne. Sami so od začetka prvenstva verjeli, da lahko osvojijo kolajno, ko pa so začeli nizati zmage, jim je samozavest narasla do neba, kar je pokazala tudi tekma z Italijani.

Tine Urnaut je najbrž odigral življenjsko tekmo, Mitja Gasparini v končnicah nizov še nikoli ni bil tako miren in samozavesten, Jani Kovačič je svojimi posredovanji vlival dodatno voljo soigralcem, Dejan Vinčič je s svojo pozitivno predrznostjo odlično zaposloval napadalce, tudi Klemen Čebulj je spet igral odlično, enako velja za Alena Pajenka, da ne govorimo o šele 19-letnem Janu Kozamerniku. Fantje so se s predstavo v polfinalu dokončno uvrstili na zemljevid najboljših odbojkarskih ekip na svetu. Igrali so hrabro, bojevito, učinkovito, zagotovo bi se našel še kakšen pridevnik za predstavo izbrancev Andree Gianija.

"Slovenci niso slučajno v polfinalu. Že dolgo časa vemo, da so odlični posamezniki, ki že dolgo igrajo v Italiji, zdaj pa so popravili še ekipno igro in prišli do uspeha," je italijanski kapetan Simone Buti jasno napovedal, da si favorizirana Italija ne bo privoščila nikakršnega podcenjevanja, kot bi si najbrž želeli Slovenci. Da je imel Buti o kakovosti tekmeca prav, je pokazal že sam začetek. Slovenci so v tekmo krenili neustrašno, hitro pa se je dalo tudi videti, kaj je šibka točka Italijanov. V uvodu so imeli veliko težav s sprejemom, po servisih Jana Kozamernika so že zaostajali z 1:4, po točki Tineta Urnauta pa 3:8. Po manjši krizi so hitro prišli k sebi, po izvrstni igri v vseh elementih so imeli ob drugem tehničnem odmoru že šest točk prednosti, as Mitje Gasparinija jo je povečal na sedem, potem pa je prišlo do popolnega razpada italijanske igre, dobivali so blok za blokom in niz se je končal z neverjetnih 25:13.

A s tem še ni bilo konec premoči slovenske ekipe, ki je povedla s 4:1, po treh zaporednih točkah Urnauta tudi 8:5. Po tehničnem odmoru je bilo sicer spet nekaj slabših minut, tako da so Italijani povedli s 14:11, toda Gianijevi varovanci so hitro vrnili udarec, po zaslugi razpoloženega Urnauta in Čebulja dosegli pet zaporednih točk in spet bili v prednosti. V končnico sta ekipi vstopili z rezultatom 20:20, dve točki Ivana Zajceva za 22:20 pa sta bili dovolj, da je Italija prišla do izenačenja v nizih, tekmecem namreč ni več dopustila priložnosti za nov preobrat.

Tudi tretji niz je bolje začela Slovenija, ob prvem odmoru vodila z 8:5, čeprav je Italija izenačila, pa je nadaljevanje povsem pripadlo Sloveniji. Urnaut je bil nezaustavljiv, v napadu sta mu v pomoč prihajala Gasparini in Čebulj, Jani Kovačič je spet lovil nemogoče žoge, Dejan Vinčić je odlično organiziral igro, v odločilnih trenutkih pa je svoje dodal še blok. As Gasparinija je pomenil vodstvo z 20:16, nato je Gasparini dosegel še dve točki v napadu, prednost petih točk pa Slovenci ob tako zanesljivi igri niso mogli več zapraviti, piko na i je z blokom postavil Kozamernik.

Slovence je do finala tako ločil en sam niz. Slovenci so vodili ves čas niza, pri 18:16 je bila Italija še blizu, nato pa je na sceno stopil Gasparini. Najprej je dosegel točko v napadu, nato pa še as. Prednost štirih točk se je po slabem sprejemu Urnauta še stopila na dve točki, toda Urnaut je popravil napako. Nato so slabo sprejeli Italijani, žogo poslali še v avt in slovenski finale je bil tu.