Revija Reporter
Svet

Trumpova tiskovna predstavnica: Predsednik ni lažnivec

STA

9. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je zagotovila, da predsednik Donald Trump ni lažnivec.

Trumpa je nekdanji direktor FBI James Comey med senatnim zaslišanjem obtožil laganja o njemu in FBI, zaradi česar si je Comey natančno zapisoval vsebino zasebnih pogovorov s predsednikom, ki ga je maja odpustil.

Izjava Sandersove nehote obuja spomin na predsednika Richarda Nixona, ki je pred odstopom s položaja zaradi afere Watergate Američanom javno zagotovil, da ni pokvarjenec.

Comey je med zaslišanjem menil, da ga je Trump odpustil zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve. Potrdil je vsebino zasebnih pogovorov s Trumpom, o čemer so ameriški mediji poročali, ter priznal, da je to sam spravil v medije s pomočjo prijatelja z univerze Columbia.

Profesor Daniel Richman je za ameriško tiskovno agencijo AP potrdil, da je bil vir informacij za New York Times. Richman je delal s Comeyjem v uradu zveznega tožilca za Manhattan in kasneje pri FBI.

Trumpu se je za zdaj uspelo zadržati pred tvitanjem o Comeyjevem zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, vendar je na dogajanje namignil v govoru na letni konferenci članov koalicije za vero in svobodo. Dejal je, da ga oblegajo, a se ne bo predal.

Predsednik koalicije Ralph Reed je dejal, da je Trump povzročil politični potres, zaradi katerega se nekateri še vedno tresejo. Pohvalil ga je zaradi pogumnega izpostavljanja trpljenja kristjanov na njegovi prvi poti v tujino.

"Oblegani smo, vendar bomo izšli večji, boljši in močnejši kot kadarkoli," je svojim krščanskim podpornikom zagotovil Trump in požel glasen aplavz. Med drugim je še citiral besedilo svetega pisma prirejeno za njegov položaj.

"Vkopani interesi Washingtona nas bodo skušali ustaviti. Lagali bodo, ovirali bodo in širili bodo sovraštvo ter predsodke, vendar se ne bomo predali in resnica bo zmagala," je še dejal ameriški predsednik.

Nekdanji direktor FBI Comey je med včerajšnjim zaslišanjem še povedal, da si je delal zapiske o pogovorih s Trumpom, ker se je bal, da bo predsednik kasneje o tem lagal. Sandersova je v odzivu dejala, da lahko zagotovi, da predsednik ni lažnivec.

Trump je Comeyju kmalu po 9. maju, ko ga je odpustil, grozil, da naj le upa, da ne obstajajo posnetki njunih pogovorov. Comey je v senatu dejal: "Gospod božji upam, da posnetki res obstajajo." Sandersova je dejala, da ne ve, ali posnetki obstajajo in dodala, da bo Trump pogledal pod kavč in jih skušal poiskati.

Kljub poskusu šale se v Beli hiši zavedajo resnosti dogajanja. Trump naj bi bil jezen na pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, ker se je izločil iz preiskav ruske afere, ko se je je izkazalo, da je imel stike z Rusi, ki jih je zatajil.

Sessions naj bi zaradi tega ponudil odstop, Bela hiša pa do včeraj ni zmogla potrditi, ali Trump Sessionsu še vedno zaupa. Sandersova je sedaj zagotovila, da Trump Sessionsu povsem zaupa in da to velja tudi za ostale člane ameriške administracije. Demokratski kritiki Trumpa menijo, da je vrag vzel šalo in da predsednik potrebuje vse zaveznike, ki jih lahko zbere.