Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vrhunec svetovnega prvenstva v znamenju Primoža Rogliča?

Deli na:
Vrhunec svetovnega prvenstva v znamenju Primoža Rogliča?

Foto: Bobo

Danes okrog 17. ure in po 258,5 kilometra bo v Innsbrucku znan svetovni prvak v cestnem kolesarstvu. Med vročimi favoriti bodo tudi slovenski kapetan Primož Roglič, ki bo na cesti imel podporo sedmerice reprezentančnih kolegov. Ti verjamejo, da je lahko Rogla med dobitniki medalj.

Kufstein bo ob 9.40 prizorišče starta cestne dirke za moške elite. Med 188 kolesarji, ki se bodo podali na dolgo in zahtevno pot, bo prvič v zgodovini osem Slovencev. Poleg Rogliča še Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak, Grega Bole, Luka Pibernik, Domen Novak in Jan Tratnik.

Slovenska sedmerica obljublja pomoč Rogliču do zadnjega atoma moči, saj so prepričani, da se lahko 28-letni Zasavec bori za najvišja mesta, morda celo za naslov svetovnega prvaka.

Trasa bo nadvse zahtevna. Kolesarji bodo morali premagati 258,5 kilometra s 4681 višinskimi metri, odločilen bo zadnji vzpon na Höttinger Höll. Gre za 3,2 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 11,5 odstotka, na nekaterih delih klančina dosega 28 odstotkov. Ko bodo kolesarji prečkali vrh, jih čaka hiter in tehničen spust ter dir do ciljne črte.

Za glavnega favorita velja Francoz Julian Alaphilippe, na stavnicah visoko kotirajo britanska dvojčka Adam in Simon Yates, Španec Alejandro Valverde, Italijan Gianni Moscon, Nizozemec Wout Poels ... Roglič sodi v ožji krog favoritov, z njim pa ima Slovenija priložnost za tretjo medaljo na SP v članski konkurenci.

Prvo je leta 2001 v Lizboni na cestni dirki osvojil Andrej Hauptman, zdajšnji selektor je bil bronast, drugo pa lani v Bergnu Roglič, ko je bil srebrn v vožnji na čas.

Naslov iz Richmonda 2015, Dohe 2016 in Bergna 2017 sicer brani Slovak Peter Sagan, a naj bi bila trasa v Innsbrucku zanj pretežka.