Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Magazin

Vlado Poredoš: Nerazumno mi je, da pri nas tako radi na različne slovesnosti vabijo glasbenike iz Hrvaške (VIDEO)

Deli na:
Vlado Poredoš: Nerazumno mi je, da pri nas tako radi na različne slovesnosti vabijo glasbenike iz Hrvaške (VIDEO)

Vlado Poredoš, ponosni Prekmurec - Foto: Igor Gošte

Vlado Poredoš je najbolj prepoznavno ime zagorskih Orlekov in tudi med najbolj znanimi slovenskimi glasbeniki. O njem in o Orlekih, ki v tem letu praznujejo tridesetletnico neprekinjenega delovanja, je bilo že veliko povedanega, ampak, če si boste ogledali oddajo Sledi korakov, boste zagotovo izvedeli še kaj novega.

Tudi, da so že pred tridesetimi fantje nekaj časa igrali skupaj. "Ko sem gradil hišo, smo za nekaj časa zamrli. Imel sem čas le za šaflo in kramp," nam pojasni Vlado, zakaj so za nekaj časa glasbo postavili v kot. Na srečo ne za dolgo.

Ker je Vlado tudi Prekmurec, natančneje, otroštvo in mladost je preživljal v Beltincih, je uvodoma nekaj spregovoril še o eni za Slovence in Prekmurce pomembni obletnici, sto letnici priključitvi Prekmurja k Sloveniji. Ponosen je, da so svoj delež k temu prispeval tudi njegovi sorodniki, predvsem Štefan Poredoš, najboljši prijatelj duhovnika Ivana Jeriča. Vesel in ponosen je na svoje prednike pred stotimi leti, ko se je v Beltincih zbralo blizu 20 tisoč navdušenih Prekmurcev in tudi na slovesnosti v tem letu, ki so še bolj povezali Prekmurce in celotno Slovenijo.


V drugem delu je spregovoril o delovanju skupine Orlek skozi čas. Z besedili, njegovim značilnim glasom in dodano harmoniko so dali svoji glasbi prepoznavni melos. Tisti, ki ste bili kdaj na njihovih koncertih, se boste strinjali z mano, da je njihova glasba tako raznovrstna, pestra in zanimiva, da ne dopušča dolgočasja.


Iz njihovih besedil sijeta domoljubje in ljubezen do slovenskega jezika, kar Vlado pri nas zelo pogreša. Nerazumno mu je, da tisti, ki imajo škarje in platno, tako radi na različne slovesnosti vabijo glasbenike iz sosednih držav, predvsem izvajalce iz Hrvaške. Kaj podobnega se v soseščini le zelo poredko zgodi.

V zadnjem delu je predstavil zadnji album, kdaj in kje jih bomo lahko slišali in kakšni so njihovi načrti za naslednje desetletje. Glede na to, da vsi člani skupine živijo v Zasavju, ki je bilo znana po premogu, je omenil tudi sodelovanje z lokalno umetnico Marjeto Hribar, ki oblikuje nakit in druge izdelke iz premoga, sodelovanje z Matjažem Javšnikom in Prešernovim nagrajencem Dušanom Kastelicem.

Ob tem je spomnil, kako krivično je, da Prešernove nagrade ni prejel Slavko Avsenik, na katerega glasbo smo lahko vsi ponosni. Tako kot na animirane filme Kastelica, glasbo Orlekov, Prekmurje, Zasavje in še na marsikaj v naši domovini. Slišali boste tudi tri skladbe iz njihovega zadnjega albuma.

Najnovejši album skupine Orlek

loading...
Loading...