DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vinko Šimek: Šraufciger je bil mlad fant, ki je hodil malo po robu ali še malo čez

Deli na:
Vinko Šimek: Šraufciger je bil mlad fant, ki je hodil malo po robu ali še malo čez

Vinko Šimek - Foto: Primož Lavre

Z Vinkom Šimkom smo se o vseh pomembnih in manj pomembnih stvareh v življenju pogovarjali v njegovem rodnem Mariboru na enega najbolj vročih dni v tem letu. Visokim temperaturam navkljub mu navdiha za šale ni zmanjkalo, prepričali smo se lahko, da zna še tako banalno vsakdanjo stvar obrniti na šalo in v dobro voljo spraviti vse okoli sebe.

Pravi, da je poletni, junijski otrok, rojen na isti dan kot naša Slovenija, da ima nadvse rad morje, sonce, vse poletne užitke. Letošnje poletje je zanj še posebej dejavno, saj z monokomedijo Inšpektor Jaka gostuje po različnih koncih Slovenije in tako hočeš nočeš s svojimi oboževalci, ki jih je še vedno povsod veliko, obuja tudi spomine na neke druge, pretekle čase, ko se je z likom Jake Šraufcigra zapisal v srca Slovencev in tudi v zgodovino slovenske televizije.

V svoji dolgoletni karieri komika, moderatorja, novinarja, televizijskega in radijskega voditelja, pevca, besedilopisca in režiserja je srečeval in prijateljeval z mnogimi zanimivimi osebnostmi. Spominja se Dudka, Oliverja Dragojevića, Nele Eržišnik, ki si je izmislila Štaufcigerja, pa tudi nekaterih mariborskih sodobnikov, med drugim Draga Jančarja, s katerim sta v mladih letih celo skupaj igrala šah in za katerega pravi, da se je pozneje »malo spremenil«.

Politični satiri ostaja zvest še danes, a kot opaža, so v novem tisočletju, čeprav živimo v demokraciji, politiki zelo hitro užaljeni. Nikoli ni bil komunist, je pa zelo kritičen do komunistov, ki so se spreobrnili.V intervjuju med drugim pove tudi, kako je prišlo do tega, da je z Inšpektorjem Jako ponovno na nek način obudil Šraufcigerja in kako se danes v primerjavi s preteklostjo na njegovo politično satiro odzivajo današnji politiki in ostali.

Spominja se tudi časov TV Križanke z Mišo Molk, ki je bila zaradi njegove nepredvidljivosti večkrat cenzurirana, sčasoma pa tudi ukinjena. Pove, kako je na to, ko so oddajo ukinili in ga preusmerili v bolj narodno-zabavne vode, reagiral Stane Dolanc, pa tudi to, zakaj je Franc Šetinc v Delu pisal, da neki mladi novinar Šimek nima pojma in piše stvari, ki niso resnične.
 
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24