stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

VIDEO: Pri Pulju potopili Titovo ladjo Vis

Deli na:
VIDEO: Pri Pulju potopili Titovo ladjo Vis

Foto: YouTube

Nekdanjo poveljniško ladjo vojaške mornarice JLA Vis so v nedeljo z dvema nadzorovanima eksplozijama potopili v morju pri Premanturi blizu Pulja. 60-metrska ladja naj bi približno 30 metrov pod morsko gladino postala atrakcija za potapljače. Poslednjo pot ladje je spremljalo več tisoč ljudi.

Potopitev ladje Vis je bila prva nadzorovana potopitev kakšne ladje na Hrvaškem, zaradi katere so spremenili tudi zakone. Lastnik ladje Arsen Brajković, ki je služil vojaški rok na Visu, je dejal, da so potrebovali pet let za izvedbo zamisli o potopitvi ladje, ki bo postala atrakcija za potapljače.

Ladjo je kupil v Črni gori z namenom, da bi jo preuredil v luksuzno jahto, a mu v več kot desetih letih ni uspelo zbrati dovolj denarja. Potem se je odločil, da bo ladjo, ki jo je leta 2002 pripeljal v Pulj, prepustil potapljačem.

Ladjo Vis so izdelali leta 1956 v puljski ladjedelnici kot potniško vojaško plovilo, na katerem so bile urejene častniške kabine. Imela je tudi protiletalske topove. Bila je težka 662 ton, dolga 60 metrov in široka devet metrov. Jugoslovanska ljudska armada je ladjo prepustila črnogorski vladi v 80. letih prejšnjega stoletja, so poročali hrvaški mediji.

Ladjo so potopili v nedeljo približno 250 metrov od obale na globino več kot 30 metrov. Spektakularno potopitev je z obale in plovil spremljalo več tisoč ljudi. Nadzorovani eksploziji sta močno poškodovali ladjo, ki se je potopila v nekaj minutah, kar je bilo veliko hitreje, kot so mnogi pričakovali.