Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Veliki kitarist Mark Knopfler praznuje 70 let

Deli na:
Veliki kitarist Mark Knopfler praznuje 70 let

Mark Knopfler - Foto: Twitter

Danes 70 let praznuje Mark Knopfler, ki velja za enega največjih kitaristov vseh časov. Prodal je več kot 120 milijonov albumov, tako z zasedbo Dire Straits kot v samostojni karieri. Poleg lastnih plošč je produciral tudi albume za velikana, kot sta Bob Dylan in Randy Newman.

V škotskem Glasgowu rojeni Knopfler je otroštvo nato preživel v angleškem Newcastleu. Leta 1977 je z bratom Davidom Knopflerjem ustanovil skupino Dire Straits, ki je bila izjemno priljubljena v 80. letih.

Zasedba je delovala do leta 1988 in dotlej skupno izdala pet studijskih albumov. Po razpadu so se Dire Straits za nekaj let ponovno združili v letu 1991, ko je izšel njihov šesti in zadnji album On Every Street. Med njihovimi uspešnicami so Walk of Life, Money For Nothing in Sultans of Swing. Lani je bila skupina vpisana v dvorano slavnih rock'n'rolla.

Svoj prvi solo album Golden Heart je Knopfler izdal leta 1996, sledili so mu še Sailing To Philadelphia (2000), The Ragpickers Dream (2002), Shangri-La (2004), All The Road Running (2006), Kill To Get Crimson (2007), Get Lucky (2009), Privateering (2012) in Tracker (2015). Zadnji lani izdani album Down the Road Wherever je junija predstavil tudi v ljubljanskih Stožicah.

Knopfler je za svoje delo prejel že več grammyjev in drugih glasbenih nagrad. Leta 2012 so mu na podelitvi britanske nagrade Ivor Novello izročili priznanje za življenjsko delo, lani pa je bil na škotskih glasbenih nagradah ovenčan kot živa legenda. Po njem so poimenovali tudi asteroid 28151 Markknopfler.