pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Joan Baez z verjetno zadnjim albumom in turnejo

Deli na:
Joan Baez z verjetno zadnjim albumom in turnejo

Joan Baez - Foto: Reuters

Ameriška pevka Joan Baez je posnela, kot sama pravi, najverjetneje svoj zadnji studijski album. Njegov izid je napovedan za 2. marec. Na albumu z naslovom Whistle Down the Wind je zbranih deset skladb. Poleg tega je pevka v petek v Stockholmu začela turnejo Fare Thee Well Tour, ki jo bo čez pomlad in poletje vodila po evropskih prizoriščih.

Na svoji Facebook strani pa je 77-letna pevka v ponedeljek tudi napovedala zadnje koncerte v svoji karieri. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa od septembra do sredine novembra načrtuje okoli 30 koncertov v ZDA in Kanadi. Zadnji koncert je napovedan za 17. november v kalifornijskem Oaklandu.

Joan Baez je glasbenica z močnim vplivom. Bila je sinonim ameriškega gibanja za državljanske pravice, navdihovala je odpor proti vietnamski vojni in Vaclava Havla v boju za Češko republiko. Kadar gre za vprašanje osebnih svoboščin, je vedno v ospredju. Čeprav označena za kraljico folka, je domača v različnih zvrsteh.

Njeni nekdaj dolgi črni lasje so danes kratki in sivi. Pa tudi njen glas, kot sama pravi, ni več tak, kot je bil nekoč. Visoki toni ne pridejo več tako zlahka iz grla, kot nekdaj. "Tako težko je peti," je med drugim povedala v intervjuju za revijo Rolling Stone.

Njen, kot sama pravi, zadnji album, bo izšel marca. A kar po pisanju dpa pri teh odkritih besedah preseneti, je, da njen glas nikakor ni šibek. Morda je globlji, a še vedno močan. Joan Baez tudi pri 77-ih letih ni izgubila intenzivnosti.

Zveneč sopran iz prejšnjih obdobij se ji, kot meni sama, tudi ne bi več prilegal. "Sem bolj surova," je povedala in dodala: "Bolje poznam samo sebe. Poleg tega je vse, kar sem doživela, pustilo na meni sledi. In to se pozna tudi na glasu."


Na albumu Whistle Down the Wind, ki je njen prvi studijski album po desetih letih, ni nobene avtorske pesmi. Na njem so pesmi, ki so jih med drugim napisali Tom Waits, Josh Ritter, Mary Chapin Carpenter in Zoe Mulford.

Kot je še povedala glasbenica, je "zadnji list na drevesu". In, kot piše dpa, resnično ni več glasbenikov njene vrste, ki bi zaznamovali cele generacije, kot sta jih denimo ona in Bob Dylan.

Joan Baez je občinstvo prvič spoznalo leta 1959 na folk festivalu v Newportu, leto kasneje si je na njem že prislužila samostojni nastop.

Svojo prvo, po sebi poimenovano ploščo, je izdala leta 1960 in z večinoma priredbami tradicionalnih pesmi dosegla izjemen uspeh tako v ZDA kot širše. Leta 1963 je utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. Bila je tudi ena od zvezd festivala Woodstock.

Pevka, znana po skladbah, kot so We Shall Overcome, Diamonds & Rust ter The Night They Drove Old Dixie Down, je izdala nekaj ducatov albumov ter med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, dobila tudi grammyja za življenjsko delo.

V Ljubljani je nazadnje nastopila leta 2014 in navdušila občinstvo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.