Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Velikanska kranjska čebela je atrakcija v Dubaju

Deli na:
Velikanska kranjska čebela je atrakcija v Dubaju

Fotografija je simbolična. - Foto: Arhiv Svet24

Slovenski paviljon na razstavi Expo v razstavnem prostoru gosti gigantsko kranjsko čebelo sivko, ki je ena največjih atrakcij letošnje svetovne razstave v Dubaju. Tridimenzionalni model čebele, ki je v razmerju 100:1, si je doslej ogledalo že več sto tisoč obiskovalcev

"Slovenija je dežela z bogato čebelarsko tradicijo. Nenazadnje je bil prav zaradi Slovenije 20. maj opredeljen kot svetovni dan čebel. Vse to, in še več, želimo prikazati tudi v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Zato smo v okviru predstavitve osrednjeslovenske regije vanj pripeljali maketo kranjske čebele," je za STA povedal generalni komisar Slovenije za mednarodno razstavo Expo Matic Volk.

"Gre za eno največjih atrakcij na Expu in prototip, ki dviga obrvi med obiskovalci in ostalimi udeleženci razstave. Model 3D čebele je naredilo podjetje Intri, in sicer za Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Med in čebele so sicer med glavnimi poudarki in temami na predstavitvi Slovenije na svetovni razstavi," je poudaril Volk.



Model kranjske sivke (Apis mellifera carnica), ki ima tudi gibljive dele, je dolg 170 centimetrov, nastal pa je avgusta lani, in sicer kot prispevek ČZS ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Kot so poudarili na zvezi, so čebelo velikanko naredili za promocijske in izobraževalne namene. Model je postavljen na vrteči se platformi, vgrajeni v repliko čebelnjaka.

Izdelava modela z več kot 90-odstotno morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko je bila kompleksna tako v umetniškem kot v tehnološkem smislu, omogočile pa so jo najsodobnejše tehnologije. Za osnovo je služila resnična kranjska čebela, slikana z Micro CT napravo, in sicer do mikrona natančno. Iz tega sestavljen digitalni model čebele je služil izdelavi fizičnega modela s pomočjo 3D tiska, so pojasnili v ČZS.