Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Več kot pol tisočletja po smrti so pokopali angleškega kralja Riharda III.

Deli na:
Več kot pol tisočletja po smrti so pokopali angleškega kralja Riharda III.

Foto: Reuters

V Leicestru so danes pokopali posmrtne ostanke angleškega kralja iz 15. stoletja Riharda III., zadnjega angleškega monarha, ki je padel v bitki. Pogreb v katedrali v tem angleškem mestu je vodil prvi mož Cerkve v Angliji Justin Welby, udeležili pa so se ga tudi nekateri člani britanske kraljeve družine.

Kraljica Elizabeta II. je poslala posebno sporočilo, pogreba pa se je v njenem imenu udeležila njena snaha, grofica wesseška, Sophie. Prišel je tudi kraljičin bratranec princ Richard, vojvoda gloucestrski, zavetnik Družbe Riharda III. in krvni sorodnik ubitega kralja.

Na pogrebu, ki ga je prenašala nacionalna televizija, je igralec Benedict Cumberbatch prebral pesem, ki jo je posebej za to priložnost napisala škotska pesnica Carol Ann Duffy. Nominiranec za oskarja, ki bo igral Richarda v televizijski seriji BBC Votla krona, je prav tako daljni sorodnik pokojnega monarha.

Z obredom v katedrali so se končale več dni trajajoče pogrebne slovesnosti. V nedeljo so Rihardovo krsto v sprevodu na kočiji popeljali čez mesto v katedralo, še pred tem pa so krsto odpeljali v Bosworth, kjer je Rihard III. umrl. Tam so ga pozdravile topovske salve, v kostumih tistega časa pa so tudi uprizorili bitko, ki ga je stala življenja. Od pokojnega kralja se je poslovilo več tisoč ljudi.

Rihard III. je v starosti 32 let umrl v bitki pri Bosworthu leta 1485. Njegovo okostje so odkrili leta 2012 med arheološkim izkopavanjem pod avtomobilskim parkiriščem v Leicestru. Zanimivo - našli so ga pod črko R, ki je na parkirišču označevala rezervirano mesto.

Da gre dejansko za ostanke kralja, so kasneje potrdili z analizo DNK na tamkajšnji univerzi. Za primerjavo so uporabili DNK Rihardovega najbližjega še živečega sorodnika, kanadskega tesarja Michaela Ibsna. Ta je nato simbolično tudi izdelal hrastovo krsto, v kateri je bil pokojni kralj pokopan.

"Obred ne more biti otožen in žalosten, ker je umrl pred 530 leti," je danes dejal Ibsen.

Bitka pri Bosworthu je bila zadnja večja bitka v t. i. vojni vrtnic. Po Rihardovi smrti je šla angleška krona iz rok dinastije Plantagenetov v roke Tudorjev.

Riharda, ki je Angliji vladal le dve leti, so po tihem pokopali v samostanu Greyfriars blizu Leicestra v osrednji Angliji, ki pa je bil uničen v 30. letih 16. stoletja, nakar se je sled za njim za stoletja izgubila. O Rihardu III. je zgodovinsko gledališko dramo napisal tudi največji angleški dramatik William Shakespeare.