madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Magazin

Van Morrison slavi 70 let

Deli na:
Van Morrison slavi 70 let

Foto: Reuters

Severnoirski glasbenik Van Morrison danes slavi 70. rojstni dan. Morrison je v svojem ustvarjanju prepletal mnoge zvrsti, od črnskih duhovnih pesmi in narodnega melosa do soula, r'n'b in bluesa. Vse skupaj je s svojim mistično zvenečim glasom zlil v posebno doživetje. Med drugimi je s svojo glasbo vplival na The Doors, U2 in Patty Smith.

George Ivan Van Morrison se je rodil 31. avgusta 1945 v severnoirskem Belfastu kot sin jazzovske pevke in očeta, ki je bil navdušen na bluesom. Že kot mladenič je prekinil šolanje in se odločil za glasbeno pot. Nato je v različnih zasedbah igral harmoniko, kitaro, klaviature in saksofon. Njegova glavna vzornika sta bila Ray Charles in John Lee Hooker.

Leta 1963 je v rodnem Belfastu ustanovil skupino Them in z njo posnel danes legendarni skladbi Baby Please Don't Go in Gloria. Leta 1966 je stopil na samostojno pot, uspeh pa mu je prinesla skladba Brown Eyed Girl.

Morrison je v svoji karieri posnel več kot 360 skladb. Še vedno snema, nastopa na turnejah in sodeluje z drugimi glasbeniki. Nagrajen je bil s šestimi grammyji in nagrado brit za izjemen prispevek h glasbi. Je član dvorane slavnih rock'n'rolla in dvorane slavnih avtorjev glasbe.

Letos je Morrison izdal svoj 35 studijski album Re-Working the Catalogue. Ta vključuje 16 priredb njegovih manj znanih skladb, nastalih v sodelovanju z izbranimi glasbeniki, kot so Bobby Womack, Michael Buble, Mick Hucknall, Steve Winwood in Joss Stone.

Loading...