Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Van Morrison slavi 70 let

Deli na:
Van Morrison slavi 70 let

Foto: Reuters

Severnoirski glasbenik Van Morrison danes slavi 70. rojstni dan. Morrison je v svojem ustvarjanju prepletal mnoge zvrsti, od črnskih duhovnih pesmi in narodnega melosa do soula, r'n'b in bluesa. Vse skupaj je s svojim mistično zvenečim glasom zlil v posebno doživetje. Med drugimi je s svojo glasbo vplival na The Doors, U2 in Patty Smith.

George Ivan Van Morrison se je rodil 31. avgusta 1945 v severnoirskem Belfastu kot sin jazzovske pevke in očeta, ki je bil navdušen na bluesom. Že kot mladenič je prekinil šolanje in se odločil za glasbeno pot. Nato je v različnih zasedbah igral harmoniko, kitaro, klaviature in saksofon. Njegova glavna vzornika sta bila Ray Charles in John Lee Hooker.

Leta 1963 je v rodnem Belfastu ustanovil skupino Them in z njo posnel danes legendarni skladbi Baby Please Don't Go in Gloria. Leta 1966 je stopil na samostojno pot, uspeh pa mu je prinesla skladba Brown Eyed Girl.

Morrison je v svoji karieri posnel več kot 360 skladb. Še vedno snema, nastopa na turnejah in sodeluje z drugimi glasbeniki. Nagrajen je bil s šestimi grammyji in nagrado brit za izjemen prispevek h glasbi. Je član dvorane slavnih rock'n'rolla in dvorane slavnih avtorjev glasbe.

Letos je Morrison izdal svoj 35 studijski album Re-Working the Catalogue. Ta vključuje 16 priredb njegovih manj znanih skladb, nastalih v sodelovanju z izbranimi glasbeniki, kot so Bobby Womack, Michael Buble, Mick Hucknall, Steve Winwood in Joss Stone.