peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Magazin

Van Morrison slavi 70 let

Deli na:
Van Morrison slavi 70 let

Foto: Reuters

Severnoirski glasbenik Van Morrison danes slavi 70. rojstni dan. Morrison je v svojem ustvarjanju prepletal mnoge zvrsti, od črnskih duhovnih pesmi in narodnega melosa do soula, r'n'b in bluesa. Vse skupaj je s svojim mistično zvenečim glasom zlil v posebno doživetje. Med drugimi je s svojo glasbo vplival na The Doors, U2 in Patty Smith.

George Ivan Van Morrison se je rodil 31. avgusta 1945 v severnoirskem Belfastu kot sin jazzovske pevke in očeta, ki je bil navdušen na bluesom. Že kot mladenič je prekinil šolanje in se odločil za glasbeno pot. Nato je v različnih zasedbah igral harmoniko, kitaro, klaviature in saksofon. Njegova glavna vzornika sta bila Ray Charles in John Lee Hooker.

Leta 1963 je v rodnem Belfastu ustanovil skupino Them in z njo posnel danes legendarni skladbi Baby Please Don't Go in Gloria. Leta 1966 je stopil na samostojno pot, uspeh pa mu je prinesla skladba Brown Eyed Girl.

Morrison je v svoji karieri posnel več kot 360 skladb. Še vedno snema, nastopa na turnejah in sodeluje z drugimi glasbeniki. Nagrajen je bil s šestimi grammyji in nagrado brit za izjemen prispevek h glasbi. Je član dvorane slavnih rock'n'rolla in dvorane slavnih avtorjev glasbe.

Letos je Morrison izdal svoj 35 studijski album Re-Working the Catalogue. Ta vključuje 16 priredb njegovih manj znanih skladb, nastalih v sodelovanju z izbranimi glasbeniki, kot so Bobby Womack, Michael Buble, Mick Hucknall, Steve Winwood in Joss Stone.

loading...
Loading...