bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V nedeljo s supom po Ljubljanici za čistejšo reko

Deli na:
V nedeljo s supom po Ljubljanici za čistejšo reko

Foto: Bobo

Na ljubljanski Špici se bo v nedeljo zbralo približno sto ljubiteljev stoječega veslanja na deski, bolj znanega pod imenom "supanje". Po Ljubljanici bodo skupinsko odveslali do Zmajskega mosta za čistejšo reko, so sporočili organizatorji tega dogodka z naslovom 100 supov na Ljubljanici.

Gre za množično okoljevarstveno druženje suparjev iz cele Slovenije, ki jim ni vseeno za onesnažene vode - #SUPportCleanWaters -, ki so zbrani pod imenom Bananaway.

Cilj akcije je ljudi spodbuditi k razmisleku o prekomerni proizvodnji smeti in "aktivacija suparjev", da med rekreacijo poberejo opažene smeti iz vode in tako spotoma naredijo še kaj dobrega za naravo.

Simbolično čiščenje nabrežja Ljubljanice je tudi povabilo suparjem, da se pridružijo podobnim akcijam na drugih lokacijah po Sloveniji. Partnerja projekta sta tudi Mestna občina Ljubljana in Ekologi brez meja.

Minuli konec tedna so za generalko suparji izpeljali že ogrevalnega čiščenja Ižice, ki je zelo zasmetena. Na Ljubljanici pa so podobno akcijo izpeljali že lani.


Na Ižici so med deset kilometrov dolgim spustom pobrali pobrali približno 50 kilogramov smeti in sprostili nekaj naravnih zamaškov.

Reka Ižica (oz. nekateri jo imenujejo tudi Iščica) izvira v naselju Ig na Ljubljanskem barju in se izliva v reko Ljubljanico. Za supanje je izredno zanimiva, saj je ozka, vijugasta, zaraščena in neokrnjena.

"Ko smo se enkrat v začetku aprila odločili spoznati zgornji del reke, smo naleteli na toliko smeti, da jih nismo mogli več odnesti s seboj. Zato smo se odločili organizirati skupinski očiščevalni spust," so opozorili člani Bananaway.

Suparji se bodo dobili v nedeljo zjutraj v parku Špica v Ljubljani, napihnili svoje supe, se odpravili na dvourno čistilno akcijo ter ob 10.30 uri startali z okoljevarstvenim supanjem v center Ljubljane.

Dogodek bo hkrati tudi drugo srečanje suparjev iz celotne Slovenije.