oven Dobra karma

Astrologija: za vročekrvnega Ovna morate biti ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 5. aprila

DOG20141209_ZIG2609 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Prvorazrednost se v Sloveniji ...

andrej šter Svet24.si

Andrej Šter: največji zvezdnik javne uprave ta ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Magazin

FOTO: Po Ljubljanici v slogu starih Rimljanov: z deblakom na Vrhniko

Deli na:
FOTO: Po Ljubljanici v slogu starih Rimljanov: z deblakom na Vrhniko

Foto: Bobo

Po Ljubljanici so danes splavili repliko deblaka, ki so jo minula dva meseca v sklopu Projekta Navis gradili na Špici v Ljubljani.

Za uvod so uprizorili glasbeno pravljico Mali plac v izvedbi Zavod Škateljc, po predstavitvi projekta in posvetitvi deblaka pa so plovilo spustili v vodo.

Dan je minil ob dolgi plovbi z deblakom do Vrhnike, z vmesnim postankom v Podpeči okoli 17. ure. Naslednji dan pa se bodo člani odprave ponovno odpravili na pot ob 9. uri in v središče Vrhnike prispeli predvidoma ob 14. uri. Prihod deblaka bodo tudi proslavili, so sporočili iz Zavoda za podvodno arheologijo.

Vse, ki se želijo preizkusiti v vožnji z deblakom, v zavodu vabijo, da se jim pridružijo na celi ali delu plovbe do Vrhnike s svojimi čolni. Opozarjajo pa, da se v poganjanju deblaka ne bodo izmenjevali.

Projekt Navis je namenjen oživljanju gradnje in uporabe zgodovinskih plovil. Desetmetrsko deblo, iz katerega so izdelali repliko značilnega rimskega ribiškega čolna, so našli v Krakovskem gozdu in je iz hrasta. Končna verzija replike naj bi bila dolga okoli devet metrov, široka pa skoraj en meter. Originalni rimski deblak je sicer daljši, dolg je namreč 14,5 metra.

S projektom Navis so začeli leta 2016, ko so naredili štirimetrski deblak, ki je predstavljal predvsem poskus gradnje plovila iz antičnega obdobja. V tem projektu sodelujejo Zavod za podvodno arheologijo, Skupina Stik in Arheofakt.

loading...
Loading...