Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Los Angelesu nocoj 88. podelitev filmskih nagrad oskar

Deli na:
V Los Angelesu nocoj 88. podelitev filmskih nagrad oskar

Foto: Getty Images

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo nocoj po krajevnem času v Los Angelesu 88. podelila prestižne nagrade oskar. Tokrat izrazitega favorita za oskarja za najboljši film leta ni, čeprav na stavnicah za to in druge glavne nagrade vodi ekipa filma Povratnik.

Povratnik prihaja na podelitev, ki jo bo vodil temnopolti komik Chris Rock, z največ, kar 12 nominacijami. V igri za oskarja sta tudi režiser Alejandro Inarritu in igralec Leonardo DiCaprio.

Letošnjo podelitev oskarjev zaznamuje tudi domnevni rasizem akademije, saj so med nominiranci za igralske oskarje letos samo belci.

Politično legitimnost podelitve bo skušal dvigniti podpredsednik ZDA Joseph Biden, avtor zakona proti nasilju nad ženskami iz leta 1994, ki bo predstavil letošnjo nominiranko za najboljšo izvirno pesem Lady Gaga. Slednja bo nastopila s pesmijo za dokumentarni film Lovišče o spolnem nasilju na študentskih kampusih, ki ni med nominiranimi.

Poleg Povratnika so v tekmi za oskarja za najboljši film še Velika poteza, Most vohunov, Brooklyn, Marsovec, Soba, V žarišču in Pobesneli Maks: Cesta besa.

Z Inarritujem za režiserskega oskarja tekmujejo Adam McKay (Velika poteza), George Miller (Pobesneli Maks), Lenny Abramson (Soba) in Tom McCarthy (V žarišču).

DiCapriu pa družbo delajo Matt Damon (Marsovec), Bryan Cranston (Trumbo), Michael Fassbender (Steve Jobs) in Eddie Redmayne (Dansko dekle). Na oskarja za glavno žensko vlogo upajo Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Soba), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 let) in Saoirse Ronan (Brooklyn).

Sylvester Stallone velja za glavnega favorita za oskarja za stransko moško vlogo (Creed), presenetijo pa ga lahko Christian Bale (Velika poteza), Tom Hardy (Povratnik), Mark Ruffalo (V žarišču) in Mark Rylance (Most vohunov). Med igralkami pa na pozlačeni kipec računajo Jennifer Jason Leigh (Podlih osem), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (V žarišču), Alicia Vikander (Dansko dekle) in Kate Winslet (Steve Jobs).

Za oskarja za tujejezični film so nominirani danski film Vojna, madžarski film Savlov sin, kolumbijski film Embrace the Serpent, jordanski film Volk in francoski film, posnet v Turčiji Mustang.