lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

V Los Angelesu nocoj 88. podelitev filmskih nagrad oskar

Deli na:
V Los Angelesu nocoj 88. podelitev filmskih nagrad oskar

Foto: Getty Images

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo nocoj po krajevnem času v Los Angelesu 88. podelila prestižne nagrade oskar. Tokrat izrazitega favorita za oskarja za najboljši film leta ni, čeprav na stavnicah za to in druge glavne nagrade vodi ekipa filma Povratnik.

Povratnik prihaja na podelitev, ki jo bo vodil temnopolti komik Chris Rock, z največ, kar 12 nominacijami. V igri za oskarja sta tudi režiser Alejandro Inarritu in igralec Leonardo DiCaprio.

Letošnjo podelitev oskarjev zaznamuje tudi domnevni rasizem akademije, saj so med nominiranci za igralske oskarje letos samo belci.

Politično legitimnost podelitve bo skušal dvigniti podpredsednik ZDA Joseph Biden, avtor zakona proti nasilju nad ženskami iz leta 1994, ki bo predstavil letošnjo nominiranko za najboljšo izvirno pesem Lady Gaga. Slednja bo nastopila s pesmijo za dokumentarni film Lovišče o spolnem nasilju na študentskih kampusih, ki ni med nominiranimi.

Poleg Povratnika so v tekmi za oskarja za najboljši film še Velika poteza, Most vohunov, Brooklyn, Marsovec, Soba, V žarišču in Pobesneli Maks: Cesta besa.

Z Inarritujem za režiserskega oskarja tekmujejo Adam McKay (Velika poteza), George Miller (Pobesneli Maks), Lenny Abramson (Soba) in Tom McCarthy (V žarišču).

DiCapriu pa družbo delajo Matt Damon (Marsovec), Bryan Cranston (Trumbo), Michael Fassbender (Steve Jobs) in Eddie Redmayne (Dansko dekle). Na oskarja za glavno žensko vlogo upajo Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Soba), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 let) in Saoirse Ronan (Brooklyn).

Sylvester Stallone velja za glavnega favorita za oskarja za stransko moško vlogo (Creed), presenetijo pa ga lahko Christian Bale (Velika poteza), Tom Hardy (Povratnik), Mark Ruffalo (V žarišču) in Mark Rylance (Most vohunov). Med igralkami pa na pozlačeni kipec računajo Jennifer Jason Leigh (Podlih osem), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (V žarišču), Alicia Vikander (Dansko dekle) in Kate Winslet (Steve Jobs).

Za oskarja za tujejezični film so nominirani danski film Vojna, madžarski film Savlov sin, kolumbijski film Embrace the Serpent, jordanski film Volk in francoski film, posnet v Turčiji Mustang.

Loading...