klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Grčiji v 3500 let starem bojevnikovem grobu odkrili izjemen zaklad

Deli na:
V Grčiji v 3500 let starem bojevnikovem grobu odkrili izjemen zaklad

Foto: Reuters

Ameriški arheologi so v Grčiji odkrili grob bojevnika, ki je skupaj z ogromnim zakladom mirno počival več kot 3500 let, je v ponedeljek sporočilo grško kulturno ministrstvo. Šlo naj bi za najpomembnejše tovrstno odkritje v več desetletjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leseno krsto neznanega bojevnika so našli na območju Nestorjeve palače na Peloponezu. K večnemu počitku so ga položili z ogromno zbirko več kot 1000 artefaktov, vključno z zlatimi in srebrnimi čašami, zlatimi pečatnimi prstani, bronastim mečem z držalom iz zlata in slonovine, srebrnimi vazami in glavniki iz slonovine.

Po besedah ekipe arheologov, na čelu katere sta Sharon Stocker in Jack Davis z univerze v ameriškem Cincinnatiju, grob pripada moškemu, ki je umrl v starosti med 30 in 35 let. Zaklad naj bi v grob položili ob njegovi smrti. Kot je dejala Stockerjeva, je bil najverjetneje premožen mikenski bojevnik in pomembna osebnost.

"Kdorkoli je že bil, so ga očitno slavili bodisi zaradi njegovega bojevanja ali trgovanja (...) in ker je očitno cenil sofisticirano in prefinjeno umetnost minojske civilizacije, s katero so ga tudi pokopali," je dejal Davis.

Nakit v grobu je namreč okrašen v slogu Minojcev, katerih civilizacija je cvetela na otoku Kreta od približno leta 2000 pred našim štetjem in imela tudi velik vpliv na Mikence. Mikenska civilizacija se je nato s Peloponeza širila prek celotnega vzhodnega Sredozemlja.