ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Magazin

V Egiptu odkrili redko poprsje faraona Ramzesa II.

Deli na:
V Egiptu odkrili redko poprsje faraona Ramzesa II.

Foto: Wikimedia

Egiptovski arheologi odkrili redko poprsje egiptovskega faraona Ramzesa II. Poprsje s simbolom ka iz rdečega granita so našli na zasebnem zemljišču v mestu Mit Rahina v bližini Gize, so sporočili z egiptovskega ministrstva za antikvitete.

Ka je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v starodavnem Egiptu predstavljal dušo človeka ali božanstva, ki se je po smrti lahko naselila v kip človeka ali božanstva.

Vodja vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Waziri je poprsje označil kot eno najredkejših arheoloških odkritij. "Gre za prvi kip Ramzesa II. s simbolom ka iz granita," je povedal. Do sedaj ena znana Ramzesova skulptura s tem simbolom je iz lesa.

Mesto Mit Rahina leži v bližini lokacije starodavnega egiptovskega mesta Memfis, približno 30 kilometrov južno od Kaira. Poprsje Ramzesa II. je visoko 105 in široko 55 centimetrov.

Ramzes II. je bil sin Seta I. in najpomembnejši kralj 19. dinastije Ramesidov. Vladal je od leta 1279 pr.n.št. in Egipt povzdignil do velike moči. Imel naj bi 100 otrok.

Znan je po obsežnih gradbenih delih, ki jih je izvajal po vsem kraljestvu. Dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter monumentalna templja v Abu Simblu. V vzhodnem delu Nilove delte je zgradil novo metropolo. Pokopan je bil v Dolini kraljev. Njegovo mumijo so odkrili leta 1881.

loading...
Loading...