kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Čilu preiskujejo, ali je Pabla Nerudo umoril Pinochetov režim

Deli na:
V Čilu preiskujejo, ali je Pabla Nerudo umoril Pinochetov režim

Pablo Neruda - Foto: Wikipedija

Sodišče v Čilu je včeraj odredilo ponovno odprtje preiskave smrti pesnika in Nobelovega nagrajenca Pabla Nerude, ki je umrl kmalu po državnem udaru, ki ga je leta 1973 izvedel čilski diktator Augusto Pinochet. Neruda je bil v tistem času član komunistične partije. Številni v Čilu menijo, da je za njegovo smrt odgovoren Pinochetov režim.

Prizivno sodišče v Čilu je odredilo ponovno odprtje preiskave Nerudove smrti. V izjavi je pojasnilo, da "preiskava še ni končana in da obstajajo natančni postopki, ki jih je mogoče izvesti za razjasnitev dejstev," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskava vzroka Nerudove smrti se je začela leta 2011, ko je njegov nekdanji voznik in osebni pomočnik Manuel Araya trdil, da je pesnik tik pred smrtjo dobil skrivnostno injekcijo v prsni koš. Araya je umrl junija lani v starosti 77 let.

Poročilo čilskega ministrstva za notranje zadeve iz leta 2015 navaja, da Neruda ni umrl zaradi raka na prostati, ki ga je sicer imel, temveč je bilo "nedvomno mogoče in zelo verjetno", da je bil ubit zaradi "posredovanja tretjih oseb", je poročal španski časnik El Pais.


Družina Nerude prav tako podpira trditve Araye, da je bil pesnik tik pred smrtjo zastrupljen s smrtonosno bakterijo, ki naj bi mu jo vbrizgali v telo. Sodnica Paola Plaza je sicer decembra lani odredila zaključek preiskave, vendar sta se pesnikova družina in komunistična partija kmalu zatem pritožili in sedaj dosegli, da bo preiskava ponovno stekla.

Številni Čilenci menijo, da je smrt Nerude povzročil Pinochetov režim, znan po nasilju in pobojih levičarskih aktivistov in drugih političnih nasprotnikov. Pinochet, ki je Čilu vladal 17 let, je umrl leta 2006 v starosti 91 let, ne da bi bil obsojen za zločine, zagrešene v času svoje vladavine.

Pablo Neruda, čigar pravo ime je bilo Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto, je bil čilski pesnik, diplomat in politik, ki je leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Rodil se je leta 1904. Umrl je 23. septembra 1973 - zgolj 12 dni po državnem udaru, ki ga je 11. septembra istega leta izvedel Pinochet.

Neruda naj bi se pred smrtjo pripravljal na beg v izgnanstvo v Mehiko, da bi vodil odpor proti Pinochetovemu režimu, vendar je po hospitalizaciji zaradi raka umrl, še preden bi lahko pobegnil. Čilske oblasti v Čilu so takrat zatrjevale, da je 69-letni Neruda umrl zaradi raka na prostati.