Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

cumming Svet24.si

Znani britanski igralec vrnil svoj viteški red ...

sds, janez janša, Necenzurirano

To je slovenski Watergate. Kaj bomo zdaj? ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Iryna Osypenko Njena.si

Iryna Osypenko zaradi hudega stresa močno ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska priznala 60.000 kovidnih smrti v mesecu dni - a realna številka naj bi bila precej višja

Deli na:
Kitajska priznala 60.000 kovidnih smrti v mesecu dni - a realna številka naj bi bila precej višja

Po skoraj treh letih ničelne tolerance do virusa je nenadna ukinitev obveznega množičnega testiranja in karanten v državi povzročila upad uradno prijavljenih okužb. - Foto: Profimedia

Na Kitajskem so od 8. decembra do 12. januarja zabeležili skoraj 60.000 smrti, povezanih s covidom-19, so včeraj sporočile kitajske oblasti. V tej številki pa niso upoštevane smrti, zabeležene zunaj zdravstvenih ustanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka sproščanja ukrepov in ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 so na Kitajskem zabeležili 59.938 smrti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejal predstavnik zdravstvenih oblasti Jiao Yahui.

Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu je Kitajska v začetku decembra nenadoma odpravila večino omejitev, število bolnikov pa se je močno povečalo. Hitro širjenje virusa na Kitajskem v zadnjih tednih je sicer vzbudilo dvom o zanesljivosti uradnih podatkov.

Decembra je Peking spremenil metodologijo ugotavljanja števila mrtvih zaradi covida-19, v statistiko pa so zdaj vključeni le tisti, ki so umrli neposredno zaradi dihalne odpovedi, povezane s covidom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno kritizirala kitajsko novo opredelitev smrti zaradi bolezni covid kot "preozko". Peking je kritike zavrnil in pozval WHO, naj zavzame nepristransko stališče glede covida na Kitajskem.

Po podatkih študije Univerze v Pekingu se je na Kitajskem od ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 z novim koronavirusom okužilo približno 900 milijonov ljudi, poroča španska tiskovna agencija EFE.