Revija Reporter
Magazin

V Cankarjev dom po desetih letih Uršule Cetinski prihaja nova metla

STA

15. okt. 2024 7:51 Osveženo: 7:52 / 15. 10. 2024

Deli na:

Jure Novak

Marko Vavpotič

Z današnjim dnem vodenje osrednje kulturne ustanove Cankarjev dom prevzema Jure Novak. Na funkcijo ga je po javnem razpisu imenovala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja prevzema od dosedanje generalne direktorice Uršule Cetinski, ki je ustanovo vodila dva zaporedna mandata.

Po javnem razpisu, na katerega so prispele štiri popolne prijave, je ministrica ocenila, da se je Novak izkazal kot najbolj strokovno usposobljen kandidat za zasedbo razpisanega delovnega mesta generalnega direktorja javnega zavoda Cankarjev dom, kulturni in kongresni center.

Ob tem so na ministrstvu zapisali, da je Novaku v primerjavi z drugimi kandidati razpisna komisija dodelila najvišje število točk, kar izkazuje kandidatovo zelo dobro strokovno poznavanje področij, ki so bila izhodišče za ocenjevanje usposobljenosti in kompetenc za vodenje zavoda. Po navedbah ministrstva je izkazal prepričljivo, smelo in najbolj izvedljivo vizijo poslovanja javnega zavoda v naslednjih petih letih, ki je usmerjena v prihodnost, kar je podlaga za nadaljnji razvoj javnega zavoda v smeri njegovih potencialov, prepoznavnosti in pomena za celotno slovensko kulturno umetniško skupnost ter vpetost v mednarodno kulturno okolje.

Štiriinštiridesetletni Novak je gledališki režiser, avtor, performer in producent. Med letoma 2007 in 2010 je bil umetniški vodja gledališča Glej, od leta 2021 je bil direktor Prešernovega gledališča Kranj. Študiral je filozofijo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, diplomiral pa je iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

V dosedanji karieri je v različnih vlogah vodil in izvajal projekte v številnih ustanovah in pri nevladnih organizacijah doma in v tujini. Izkušnje z vodenjem umetniških institucij je pridobil z umetniškim vodenjem in v drugih funkcijah za Gledališče Glej od leta 2007, vodenjem zavoda Poza od leta 2009 ter generalnim in umetniškim vodenjem Prešernovega gledališča Kranj.

Ob imenovanju za generalnega direktorja je povedal, da se veseli novih izzivov in dela z izjemno ekipo Cankarjevega doma.

Poleg Novaka in Cetinski sta se za funkcijo potegovala še direktor festivala Spider in predsednik društva Pekinpah Žiga Predan ter direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber.