kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Magazin

V Alpah bo do konca stoletja do 70 odstotkov manj snega

Deli na:
V Alpah bo do konca stoletja do 70 odstotkov manj snega

Foto: Bobo - Triglav

Smučarska sezona v Alpah utegne biti konec stoletja veliko krajša in omejena na manjše območje kot sedaj, je pokazala nova podnebna študija.

Študijo je objavil znanstveni spletni časnik The Cryosphere. Znanstveniki domnevajo, da bi se količina snega do takrat lahko zmanjšala tudi do 70 odstotkov, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina podnebnih raziskav sicer predvideva, da se bodo zime zaradi podnebnih sprememb okrepile, vendar pa lahko zaradi dviga temperatur pričakujemo padavine le v obliki dežja, ne snega, so v časniku zapisali znanstveniki.

Na podlagi matematičnega vzorčenja podnebja so ugotovili, da se bosta količina zapadlega snega in čas trajanja snežne odeje v Alpah - tudi v najboljših možnih scenarijih - zmanjšala do konca stoletja.

"Zelena pobočja smučišč bi lahko v prihodnosti postala pogost pojav," so ocenili znanstveniki.

Če nam uspe podnebne spremembe omejiti do dve stopinji Celzija, kar predvideva pariški podnebni dogovor, bi se snežna odeja do leta 2100 zmanjšala za 30 odstotkov. Če ne bomo ukrepali, bo ta manjša za kar 70 odstotkov, kaže nova študija.

Posledično bo krajša tudi smučarska sezona. Zaradi dviga temperatur se bo namreč obdobje s pričakovanimi snežnimi padavinami lahko pričelo kar do mesec kasneje kot danes, so še povedali znanstveniki. Dodali so, da bodo zimski športi mogoči le nad 2500 metri nadmorske višine, če ne bomo zmanjšali onesnaževanja okolja.

Ekipa raziskovalcev je za predvidevanje količin zapadlega snega v raziskavi uporabila dosedanje podatke o spremembah podnebja, vendar je na podlagi različnih scenarijev podnebnih sprememb vedno prišla do enakega zaključka - količina snega se bo v prihodnjih letih zagotovo zmanjšala, za koliko, pa je odvisno le od našega poseganja v okolje.