Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Upravni odbor PEN Flisarja brani pred "linčem", članice pa protestno izstopajo

Deli na:
Upravni odbor PEN Flisarja brani pred "linčem", članice pa protestno izstopajo

Foto: Bobo

Založnica in pisateljica Tanja Tuma je odstopila z mesta sekretarke in članice upravnega odbora (UO) slovenskega centra PEN. Kot je zapisala, ne more podpreti izjave, ki jo je v zvezi z afero, ki je izbruhnila po objavi elektronske pošte med kritičarko Anjo Radaljac in predsednikom slovenskega PEN Evaldom Flisarjm, sprejel UO slovenskega PEN.

Tanja Tuma se ne strinja, da UO slovenskega centra PEN ne obsoja diskriminatornega vedenja, kar mu med drugim nalaga listina PEN. Ob mislih na svoje založniško delo in pisateljsko pot, predvsem pa iz osebnega prepričanja, da so ženske enakopravni subjekti slovenske družbe, se je odločila za odstop s funkcij sekretarke in članice UO slovenskega PEN, ki ji narekujeta lojalnost taki politiki, je zapisala. Ob tem dodaja, da ostaja v članstvu PEN in da bo še naprej aktivna v ženskem odboru slovenskega centra PEN Mira.

"Moški v Sloveniji, naj bodo politiki, znanstveniki ali pisatelji, se morajo naučiti, da ženske ne sprejemamo seksističnega in diskriminatornega govora, še manj dejanj," je v svoji izjavi navedla Tanja Tuma.

Ob tem opozarja, da se ne priključuje peticiji, ki je sprožila gonjo proti slovenskemu centru PEN na način, ki med drugim protipravno zlorablja logotip slovenskega PEN. Kot družba moramo po njenem prepričanju iskati rešitve, kot so sprememba odnosa šolskega programa do pesnic in pisateljic, uvedba ženskih kvot pri vodenju kulturnih institucij, medijskih hiš in založb, ureditev statusa samostojnih kulturnih delavcev in delavk ter zagotavljanje neodvisnosti medijev.

Slovenskim medijem očita, da so v teh dneh, ko veliko pišejo o njem, pozabili, da je slovenski center PEN med najuglednejšimi na svetu. Tradicionalno predseduje enemu od štirih stebrov mednarodnega PEN, odboru Pisatelji za mir, ki se vsako leto maja zbere na Bledu. Prav na Bledu je bil sprejet tudi Manifest za mir, poleg tega so letos prvič gostili uradni sestanek mednarodnega ženskega odbora.

UO slovenskega PEN je glede afere, ki je izbruhnila po objavi elektronske pošte med Anjo Radaljac in Flisarjm, v zvezi z "orkestriranim in očitno ciljno usmerjenim medijskim linčem" Flisarja v torek izrazil skrb, da cilj afere ni usmerjen k izboljšanju položaja žensk na slovenskem literarnem prizorišču.

Člani upravnega odbora slovenskega PEN so mnenja, da to, da je ravno Flisar postal "reklamni pano" seksističnega in mačističnega govora in da je edini cilj afere njegov odstop, ne more prinesti trajnejših rešitev za ustvarjalke. Kot so zapisali v izjavi, je treba obsoditi medijsko nasilje nad enim samim človekom in se zavzeti za pogoje delovanja izven ustvarjanja škandalov zaradi seksizma.

Iz slovenskega PEN je zaradi Flisarjevega ravnanja izstopil tudi pesnik, pisatelj in kritik Jurij Hudolin.

Peticija s pozivom k odstopu Flisarja, ki jo je sprožila objava elektronske poslovne pošte med Anjo Radaljac in Flisarjem v zapisu na spletni strani Radia Študent, je bila v petek objavljena na portalu Airbeletrina. Podpisniki peticije Flisarju očitajo seksistično vedenje