sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je Shane MacGowan, pevec kultnih The Pogues

Deli na:
Umrl je Shane MacGowan, pevec kultnih The Pogues

Shane MacGowan - Foto: Profimedia

V 66. letu starosti je umrl pevec angleško-irske punk skupine The Pogues Shane MacGowan. Glasbenik, ki je najbolj znan po božični uspešnici Fairytale Of New York, je umrl po dolgi in hudi bolezni, je po pisanju tujih tiskovnih agencij na Instagramu sporočila njegova žena Victoria Mary Clarke.

"Shane, ki bo vedno luč, ki jo imam pred seboj, merilo mojih sanj in ljubezen mojega življenja in najlepša duša in čudovit angel in sonce in luna ter začetek in konec vsega, kar mi je drago, je odšel k Jezusu in Mariji ter svoji čudoviti materi Tereziji," je zapisala Victoria Mary Clarke.

MacGowan, ki je bil od julija v bolnišnici v Dublinu, je najbolj znan kot avtor največje uspešnice skupine The Pogues, božične uspešnice Fairytale of New York, ki jo je leta 1987 zapel s Kirsty MacColl.

Rodil se je na božični dan leta 1957 v angleški grofiji Kent, a je večino otroštva preživel na Irskem. V svoji glasbi se je vrnil k irskim koreninam.

Pogosto je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pisal o irski kulturi in irskem nacionalizmu. "Sram me je bilo, da nisem imel poguma, da bi se pridružil Irski republikanski armadi. Skupina Pogues je bil moj način spopadanja s tem," je nekoč dejal o irski teroristični skupini IRA.

Alkohol je MacGowan začel piti že kot otrok in je pozneje trpel zaradi posledic zlorabe alkohola in drog. Leta 2000 ga je irska pevka Sinead O'Connor prijavila zaradi posedovanja drog, da bi ga rešila odvisnosti. Njena namera je uspela in MacGowan se ji je pozneje za to zahvalil.

Irski predsednik Michael D. Higgins je ob novici o glasbenikovi smrti v izjavi za javnost zapisal, da se bodo Shanea "spominjali kot enega največjih glasbenih tekstopiscev".