miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Magazin

Umrl je slavni pisatelj fantastičnih romanov Terry Pratchet

Deli na:
Umrl je slavni pisatelj fantastičnih romanov Terry Pratchet

Foto: Reuters

V 67. letu starosti je umrl britanski pisatelj Terry Pratchett, znan po seriji fantazijskih romanov o svetu Plošče (Discworld), je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil njegov založnik. "Svet je izgubil enega največjih in najostrejših mislecev," so zapisali pri založbi Transworld Publishers.

Pratchett je danes umrl na svojem domu, ob svoji speči muci in obkrožen s člani družine, poročajo agencije.

Pratchett se je rodil leta 1948. Zaslovel je kot avtor domišljijskih uspešnic iz serije o svetu Plošče. Pisal je tudi dela za mlajše bralce, med njimi trilogijo o nomih (The Nome trilogy). Veljal je za plodovitega ustvarjalca, ki je redno izdajal tudi po dve knjigi na leto.

Leta 2007 so mu diagnosticirali redko obliko Alzheimerjeve bolezni. Takrat je postal aktiven podpornik raziskav in ozaveščanja javnosti o degenerativnih boleznih živčevja. Znan je bil tudi kot zagovornik legalizacije evtanazije v Veliki Britaniji kot možnosti izbire za smrtno bolne.

Na slovenskem knjižnem trgu je dostopen od leta 1994, ko so v slovenščini izšli prvi trije naslovi njegove kratke proze o nomih. Doslej je bilo skupaj v slovenščino prevedenih deset njegovih del.

Leta 1990 je bil razglašen za najbolj prodajanega britanskega avtorja, do leta 2007 je bilo prodanih čez 55 milijonov njegovih knjig, ki so prevedene v več kot 36 jezikov.

Leta 2009 je prejel britanski viteški naziv.

Loading...