tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

Magazin

Umrl je legendarni komik Jerry Lewis

Deli na:
Umrl je legendarni komik Jerry Lewis

Foto: Wikimedia

V 92. letu starosti je včeraj umrl ameriški situacijski komik in zabavljač Jerry Lewis, eden najpopularnejših komikov v petdesetih in šestdesetih letih.

Lewis je v svetu komedije veljal za genija. Velik uspeh je kot igralec, scenarist in režiser dosegel s komedijo Čarobni napoj doktor Jerryja leta 1963.

Rodil se je 16. marca 1926 v Newarku v ameriški zvezni državi New Jersey. Leta 1944 je bil še biljeter v newyorških kinodvoranah, nato je začel kariero kot napovedovalec in komik, je zapisano na spletnem portalu Televizije Slovenija MMC.

Njegovo življenje so zaznamovale tri večje prelomnice: začetek pojavljanja na televizijskih zaslonih in sodelovanje z Deanom Martinom, samostojna filmska kariera, ki je dosegla vrh v 60. letih prejšnjega stoletja, in njegova vsakoletna vrnitev na male zaslone na praznik dela v ZDA v okviru televizijskega maratona, kjer je zbiral denar za ameriško društvo za mišično distrofijo, katerega predsednik je bil več kot 50 let. Zadnji maraton je odvodil leta 2010.


Pomembnejše vloge je odigral v filmih Moja prijateljica Irma (1949), Artisti in modeli (1955), Pepelka (1960), Kje je pot na fronto? (1970), Kralj komedije (1982) in Funny Bones (1994). Leta 1995 je postal najbolje plačana zvezda v zgodovini Broadwaya na račun vloge gospoda Applegateja v muzikalu Damn Yankees.

Lewis je bil prvi uveljavljeni filmar po Charlieju Chaplinu, ki je bil sam deklica za vse - pisal je scenarije, režiral filme, jih produciral in v njih tudi igral. Najraje se je loteval šal, v katerih se je norčeval iz razlik med spoloma. Sam si je to lahko privoščil brez negodovanja občinstva, saj nikoli ni bil robat in tradicionalen moški.

Zadnjih deset let je izgubljal simpatije javnosti. Med drugim se je moral opravičiti za sramotenje gejev med gostovanjem na televizijskem maratonu leta 2007. Vendar to ga ni ustavilo pri tvorjenju rasističnih in žaljivih šal (predvsem na račun žensk). Prav tako ni nikoli skrival svojih desnopolitičnih pogledov na svet.

V zasebnem življenju je veljal za precej nestrpnega možakarja, ki se je več let bojeval s številnimi boleznimi in razvil odvisnost od tablet. Komediji je bil predan vse do smrti. Še lani je nastopal v Las Vegasu, kjer je tudi prvič nastopil leta 1949. Zadnji film Max Rose, v katerem je nastopil, so leta 2013 premierno predstavili na festivalu v Cannesu, je še zapisano na spletnem portalu MMC.