profimedia-0606418310 Svet24.si

Tako velika je že hči Toma Cruisa in Katie ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Magazin

Umetnostni zgodovinar Damir Globočnik o Cankarjevem videnju umorjenega karikaturista Hinka Smrekarja

Deli na:
Umetnostni zgodovinar Damir Globočnik o Cankarjevem videnju umorjenega karikaturista Hinka Smrekarja

Damir Globočnik - Foto: Primož Lavre

S pravkar izdano knjigo ddr. Damirja Globočnika o slovenskemu ilustratorju in karikaturistu Hinku Smrekarju se na novo razkrivajo številne zanimivosti iz življenja tega v svojem času priljubljenega in izjemno plodovitega umetnika. Kot poudarja ddr. Globočnik, še vedno odkrivajo njegova dela in vsakič znova si presenečen, s čim vse se je ukvarjal.

Duhovitost, drznost in kritičnost Hinka Smrekarja je bila kot magnet, zato so ljudje vedno z zanimanjem čakali na njegove umetnine, znal je pritegniti tudi z ostro besedo, namenjeno s kolegom, prijateljem, sopotnikom.

Kakšen je bil odnos med slovenskimi slikarji v času, ko je začel kot mlad slikar ustvarjati Hinko Smrekar? Do kolegov impresionistov je namreč znal biti, če sodimo po njegovih karikaturah in pripombah, zelo kritičen, impresionistu Rihardu Jakopiču je celo očital nemogoče kritike.

Smrekar je velikokrat karikiral Ivana Cankarja. Kako sta se spoznala in postala velika prijatelja? Kaj je o Smrekarjevi strasti do dela dejal Cankar in kaj je ob Cankarjevi smrti dejal Smrekar?

Tudi Maksim Gaspari je bil kvaliteten karikaturist in pri tem ni imel takih težav kot Smrekar, ker je karikature risal samo po naročilu. Ali je Cankar, ki je sam znal lepo risati, kdaj sodeloval z Gasparijem?Bi bil lahko Hinko Smrekar tudi pisatelj? Izseki njegovih besedil, objavljeni v knjigi o tem plodovitem risarju so namreč zelo vredni branja. Kaj vse je napisal, kdaj in kako?

Veliko njegovih del je izginilo. Ali so izginila v času, ko je bil priprt med italijansko okupacijo? Kaj se je dogajalo v zadnjih urah v zaporu, od koder je bil odpeljan z drugimi talci in ustreljen v Gramozni jami? Ali ga res ni bilo mogoče rešiti?

Kot karikaturist in ilustrator je izstopal po ostrini narisanega in zapisanega. Mu je bilo odpuščeno ali kakšna karikatura ni bila objavljena?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...