Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ukrajina prepovedala 38 ruskih knjig, ki naj bi spodbujale sovraštvo in separatizem

Deli na:
Ukrajina prepovedala 38 ruskih knjig, ki naj bi spodbujale sovraštvo in separatizem

Foto: Reuters

Ukrajinske oblasti so prepovedale 38 ruskih knjig zaradi "spodbujanja sovraštva in separatizma", med njimi dela kritiško priznanega avtorja Edvarda Limonova. To je nova epizoda v informacijski vojni med nekdanjima bratskima državama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska davčna služba, pristojna za carine, je objavila seznam del, ki jih ne smejo prepeljati v Ukrajino. Na vodilnem mestu je knjiga Kijev kaput vodje boljševiškega gibanja Edvarda Limonova.

Na črnem seznamu so tudi dela Ukrajina. Moja vojna. Geopolitični dnevnik ideologa Aleksandra Dugina, ki simpatizira s Kremljem, in Ukrajinska katastrofa: od ameriške agresije do sovjetske vojne gospodarskega svetovalca Kremlja Sergeja Glazijeva.

Zahtevo za prepoved ruskih del je julija sprožila državna komisija za medije, ki je pred tem prepovedala že ruske filme in televizijske serije, ki naj bi omalovaževale ukrajinsko zgodovino.

Varuh televizijskih in radijskih vsebin je obravnavane ruske avtorje obtožil, da "propagirajo fašizem" ter "ponižujejo narod in njegove ljudi". Obtožil jih je tudi, da "podpihujejo vojno, rasne in verske spore ter ogrožajo ozemeljsko celovitost Ukrajine".

Seznam prepovedanih del se bo lahko tudi razširil, če bodo v knjižnicah našli še kakšna "ukrajinofobna" dela.

Ukrep je začel veljati le nekaj dni po odločitvi Kijeva, da prepove nastope pretežno ruskim pevcem in igralcem, med njimi tudi francoskemu igralcu Gerardu Depardieuju, ki je pred dvema letoma postal ruski državljan. Ti po trditvah Kijeva predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti, pripisuje jim tudi podporo proruskim upornikom na vzhodu Ukrajine in priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

Odnosi med Ukrajino in Rusijo so na najnižji točki od ruske priključitve Krima marca lani, ki ji je sledil proruski upor na vzhodu Ukrajine. Kijev in Zahod verjameta, da Kremelj podpira proruske separatiste. V oboroženem konfliktu je v 16 mesecih umrlo več kot 6800 ljudi.