Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tone Kuntner: Prihaja jubilej najsvetlejšega trenutka slovenske zgodovine

Deli na:
Tone Kuntner: Prihaja jubilej najsvetlejšega trenutka slovenske zgodovine

Foto: Karantanija

»Pred četrt stoletja smo Slovenci doživeli zvezdni trenutek svoje zgodovine, prisanjali in izborili smo si samostojno in neodvisno državo,« pravi pesnik Tone Kuntner ob izidu svoje četrte pesniške zbirke, posvečene domovini ob njenem bližajočem se jubileju.

Slovenski pesnik in dramski igralec v teh dneh izdaja posebno zbirko domoljubnih pesmi – Slovenska Pomlad, ki jo posveča domovini ob njenem praznovanju 25. obletnice državne samostojnosti, ki se začenja s 26. decembrom. S posebnimi občutki se srčno spominja teh zgodovinskih trenutkov: »Peterle je ta trenutek poimenoval nasmeh zgodovine. Tudi sam temu pritrjujem in poudarjam, da bomo kmalu slavili jubilej najsvetlejšega trenutka slovenske zgodovine.«

Zbirka Slovenska Pomlad prinaša 43 pesmi, razdeljenih v več ciklov in hkrati prevedenih v španski jezik. Pesmi je zbral sam, ob tem pa ga je vodila preprostost ter srčna naklonjenost domovini in vsem tistim, ki pomlad čutijo v srcu.

Iskreno domoljubje je pogoj za narodni obstoj

Kljub temu da se v slovenskem kulturnem prostoru umetnost vse bolj odmika od domoljubnih tematik, v ospredje pa pogosteje stopajo liberalnejše in bolj multikulturne teme, se Tone Kuntner ne pusti toku popularizacije literature in v svojem pesništvu vztraja pri ljubezni do domovine. »Verjamem v ljubezen! Ljubezen je gonilo in merilo vsakega življenja in bivanja. Iskreno domoljubje pa je pogoj za narodni obstoj. Današnje globalne okoliščine so le preverjanje naše življenjske volje in moči, so samo preizkus resnične pripravljenosti stati in obstati kot ljudje in kot narod,« pravi pesnik.

Zbirka Slovenska Pomlad je edinstven umetniški projekt

Kuntner Slovencem skozi svoje pesmi pripoveduje o preprostih malenkostih, spregovori o življenjski radosti, pa tudi žalosti in minljivosti. Zbirka Slovenska Pomlad je ravno zaradi premišljenega izbora pesmi, s praznično likovno podobo in spremno besedo Draga Jančarja ter še z rokopisnim nagovorom Ivana Borštnerja iz leta 1988 prav posebna knjiga. »Slovenska Pomlad je edinstven umetniški projekt, ki smo ga razvijali skupaj z Založbo Karantanija in umetniškim Studiem Breg, pri njem pa so sodelovali tudi mnogi drugi soustvarjalci. To sodelovanje je bilo prav tako srčno, kot so srčne vse zbrane pesmi v zbirki.«

Podatki o knjigi Slovenska Pomlad                                                                                             

Avtor: Tone Kuntner 

Izdala: Založba Karantanija
Format: 13 × 22 cm 
Obseg: 118 strani 
Mehka vezava, s posebno srebrno obrezo

Cena: 29,90 EUR

Možnost naročila: www.zalozbakarantanija.si