Razsvetljenje Dobra karma

Četudi ste živi, je vaša duhovna smrt morda že...

severina novinarska konferenca ljubljana Svet24.si

Je Severina spet zaljubljena? V igri tokrat mladi ...

krek zlatko3 Reporter.si

Zlatko spet razsajal: kot "novinar" na ulici lovil...

bojana beovic-STA Svet24.si

Sproščanje ukrepov? Slabo kaže. Predlagali bodo...

20181109-00896913 Necenzurirano

Resnica o Magni: vsa dvoličnost SDS in medijskih ...

Marko Potrč Odkrito.si

Marko Potrč – Je to njegova zadnja oddaja?

melania-trump, božična-jelka, bela-hiša Odkrito.si

Melania je sijala od veselja

Magazin

To sta najboljši koči v gorah: Zasavska koča na Prehodavcih in Dom na Kofcah

Deli na:
To sta najboljši koči v gorah: Zasavska koča na Prehodavcih in Dom na Kofcah

Zasavska koča na Prehodavcih, naj visokogorska planinska koča 2019 - Foto: Dan Briški

Obiskovalci gora so v tradicionalnem poletnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in Siola.net Naj planinska koča 2019, v kateri je sodelovalo 157 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Zasavsko kočo na Prehodavcih, za naj planinsko kočo pa Dom na Kofcah, kjer bo skupno praznovanje 22. septembra, so sporočili iz zveze.

V Sloveniji si 157 oskrbovanih planinskih koč prizadeva za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora, ki so s svojimi glasovi pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč. V finale so pospremili deseterico, za zmagovalki pa izbrali koči, ki sta pozitiven zgled za preostale, saj želi PZS v vseh kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo raven.

"Izbor za najbolj priljubljeno planinsko kočo je druga plat izobraževanja in dodatna spodbuda za planinska društva in osebje v kočah k prizadevnemu in še bolj strokovnemu delu. Prvi del predstavlja vsakoletni seminar za oskrbnike in upravljavce planinskih koč v okviru Gospodarske komisije PZS, drugi del pa je praktični preizkus pridobljenih znanj, ki se odraža v ocenah obiskovalcev," je poudaril podpredsednik PZS Miro Eržen.

Ob tem je izrazil upanje, da so v sklepni fazi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo glede objave razpisa za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, ki bo omogočil posodobitev koč in osebjem izboljšal pogoje dela.

Naj visokogorska planinska koča 2019 je postala Zasavska koča na Prehodavcih (PD Radeče), ki na višini 2071 metrov idilično kraljuje v osrčju Julijskih Alp.


Naslov naj planinske koče 2019 pa si je prislužil Dom na Kofcah (PD Tržič), ki s štruklji privablja 1488 metrov visoko pod Košuto, že 22. leto pa mu daje pečat družina Vogelnik.

Finalisti v izboru za naj planinsko kočo so bili še planinski domovi na Mrzlici (PD Trbovlje), pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto), na Kumu (PD Kum Trbovlje) in na Kalu (PD Hrastnik).

V kategoriji naj visokogorska planinska koča so se v finale uvrstili še Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica), Krekova koča na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), Triglavski dom na Kredarici in Dom na Komni (oba PD Ljubljana Matica).

Skupno praznovanje za naj planinsko kočo s krajšim programom in predajo plakete zmagovalcem letošnje akcije bo v nedeljo, 22. septembra, ob 11. uri na Domu na Kofcah nad Tržičem.

V Planinskem domu na Mrzlici se konec tedna končuje akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Loading...