dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Magazin

Roblekov dom na Begunjščici je naj planinska koča 2017

Deli na:
Roblekov dom na Begunjščici je naj planinska koča 2017

Foto: YouTube - Roblekov dom na Begunjščici.

Roblekov dom na Begunjščici (1657 metrov) je letos okronan za najbolj priljubljeno planinsko kočo.

To je priznanje tako za oskrbnika Zdenko in Roka Podpečana kot za PD Radovljica, ki je že tretjič na vrhu izbora. V poletni akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net Naj planinska koča 2017 je sodelovalo 72 planinskih koč.

Kot so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS), so planinci in bralci omenjenega spletnega portala letos v prvem krogu izbirali med 72 planinskimi kočami od skupno 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, ki imajo bodisi certifikat okolju in/ali družinam prijazna planinska koča bodisi vgrajeno čistilno napravo.

Z glasovi za posamezne koče so planinci in bralci po navedbah PZS pokazali, da cenijo trud oskrbnikov planinskih koč za dobro počutje in toplo zavetje planincev.

Glasovalci so letos v dveh krogih glasovanj oddali skupno več kot 70.000 glasov, za zmagovalca pa okronali Roblekov dom na Begunjščici in s tem razveselili oskrbnika Zdenko in Roka Podpečana. "Lani sva prevzela oskrbovanje Roblekovega doma in bila presenečena, da sva se uvrstila na drugo mesto v izboru za naj kočo, saj nisva poznala akcije," besede Podpečanove povzemajo na spletni strani PZS.


Lovorika za naj planinsko kočo tudi tokrat ostaja v rokah Planinskega društva (PD) Radovljica kot upravljalca koč. Lani in leta 2014 je namreč slavil Valvasorjev dom pod Stolom (1181 metrov), leta 2013 pa koča na Dobrči. Leta 2015 je bil za najboljšega izbran planinski dom na Kumu.

"Roblekov dom je resnično prva koča v celotnem izboru, ki ni dosegljiva po cesti in se je do njega treba malo potruditi. Da smo kot planinsko društvo že trikrat prišli na vrh z našimi kočami, je res presenečenje, hkrati pa veliko priznanje, da tako oskrbniki kot društvo dobro skrbimo za našo planinsko dediščino in ugled," je izpostavil predsednik društva Valentin Rezar.

Roblekov dom sicer stoji na razgledni rami zahodnega grebena Begunjščice. Do priljubljene koče v Karavankah, ki bo do konca septembra odprta vsak dan, preostanek leta pa gostoljubno sprejme planince ob koncu tedna, vodijo sicer številne poti. Najlažja in najkrajša, primerna tudi za obisk pozimi, je pot iz Drage nad Begunjami, poleti pa se marsikdo odloči za krožno z Ljubelja prek Prevale čez Bornove tunele do Robleka, nato pa na Zelenico in nazaj na Ljubelj, ki jo je mogoče podaljšati še na Macesnovec ter do koče pri izviru Završnice in Zelenice.

Plaketo bodo letošnji zmagovalki predali v nedeljo, 24. septembra, ko bo sklepno praznovanje akcije Slovenija planinari.

Loading...