GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tjaša Oder v Londonu bronasta na 800 m prosto

Deli na:
Tjaša Oder v Londonu bronasta na 800 m prosto

Foto: Bobo

Plavalka Tjaša Oder je na EP v Londonu z novim slovenskim rekordom 8:25:68 osvojila bronasto medaljo na 800 m prosto. V finalu je v napetem dvoboju za stopničko na zmagovalnem odru strla odpor Španke Marie Vilas Vidal. Zmagala je Madžarka Boglarka Kapaš z 8:21,40, pred Britanko Jazmin Carlin, ki je zaostala 2,12 sekunde.

Dvaindvajsetletna Korošica, ki je svoj največji uspeh doslej dosegla z naslovom mladinske svetovne prvakinje leta 2011 v Peruju na 1500 m prosto, četrta pa je bila na zadnjem EP v Nemčiji, prav tako na 1500-metrski razdalji, je presenetila vse slovenske poznavalce plavanja. Pred potjo na merjenje moči najboljših na Stari celini je na glas razmišljala o finalu na 800 m prosto in o boju za medaljo na 1500 prosto.

Prvič je glasno o medalji na olimpijski 800-metrski razdalji govorila po sredinih kvalifikacijah, ko si je priplavala četrto izhodišče. "Že včeraj sem vedela, da mi je ostalo nekaj moči in da se lahko uvrstim vsaj nekje do petega mesta, morda pa lahko osvojim tudi kolajno. Danes sem dobila potrditev, da se lahko kosam z najboljšimi, izid 8:25 je zelo dober in zdaj lahko razmišljam tudi o olimpijskem finalu," je v olimpijskem bazenu iz leta 2012 razmišljala visokorasla plavalka Fužinarja, ki se pripravlja na nastop v naslednjem olimpijskem bazenu v Braziliji.

Kot pravi, je šla v tekmo povsem sproščeno, odločilne so bile tudi besede njenega trenerja Gorazda Podržavnika: "Ta mi je pred tekmo dejal, naj ne razmišljam o medalji, bolj kot boš, bolj daleč bo stran. Osredotočila sem se res le na tekmo, ko pa sem po 400 metrih videla, da je medalja dosegljiva, sem dala vse od sebe in ji šla naproti."

A kar je iz ust slovenske šampionke slišati zelo preprosto, je bil hud boj na drugi polovici razdalje, Kapaseva, Carlinova in Vilas Vidalova so Odrovi že precej ušle, izredna borbenost pa je bila na koncu vendarle poplačana. "Vem, da sem na drugih 400 metrih močna in takrat s tempom začnem ubijati tekmice. Tako je bilo tudi danes in mislim, da sem tudi taktično zelo dobro plavala." Kako velika je bila želja, najbolje pove podatek, da je Odrova drugih 400 metrov preplavala hitreje kot prvo polovico tekme, ko so tekmovalke še sveže in imajo prednost skoka na startu.

A Korošica je morala najprej ujeti Španko, na zadnjih 200 metrih pa je sledil napad na vse ali nič. Odrova je stopnjevanju tempa dodala nov napad, 150 metrov pred ciljem zasedla tretje mesto, počasi pridobivala prednost, dokončno pa je tekmo v svoj prid odločila po zadnjem obratu, ko tekmica iz Španije ni našla moči za protinapad. "Vedela sem, da bo hitro začela, tako začenja vedno, a vem tudi, da jo na koncu zmanjkuje. Bila sem blizu, začela sem pospeševati in na zadnjih 50 metrih sem vključila še noge," je pot do še enkrat preprosto medalje orisala 22-letna plavalka Fužinarja, ki bo že v petek začela tudi z nastopi na 1500 m prosto.

Izjemen slovenski dan je nadgradil plavalec Ljubljane Anže Tavčar, ki je v polfinalu na 100 m prosto z 48,88 slovenski normi za pot na olimpijske igre v Rio de Janeiru dodal še standard A Mednarodne plavalne zveze. Svoj osebni rekord je izboljšal skupaj kar za osem desetink, rekord nekdanjega klubskega sotekmovalca pri Iliriji Petra Mankoča iz leta 2003 pa za 34 stotink. Na koncu je bil deveti, finale se mu je izmuznil za stotinko, sedmo mesto v tesni konkurenci pa za dve. "Škoda, a to je šport in tako ostro je pač v plavanju," je na to odvrnil Tavčar, ki se je kljub tesno zapravljenemu finalu veselil obeh izidov.

"Zelo sem vesel in zadovoljen z izidom 48 sekund. Pojdimo lepo po stopničkah in morda bom finalist na naslednjem prvenstvu," je po ogledu drugega polfinala v prestolnici Združenega kraljestva dejal 22-letni najhitrejši Slovenec v vodi in o rekordu in olimpijski normi nadaljeval: "Noro. Vedel sem, da ima še asa v žepu, a nisem vedel, da bom plaval tako dobro. Tudi zame nepričakovano." Posebej vesel je bil, ker ima dokončno 100-odstotno zagotovljeno pot v Rio.

Prav ob koncu programa so se v štafeti 4 x 200 m prosto predstavile še Janja Šegel, Tjaša Pintar, Anja Klinar in Nastja Govejšek. Z nekoliko počasnejšim izidom kot v kvalifikacijah so osvojile osmo mesto, v boju za olimpijske igre pa so jih prehitele Belgijke. Slovenke so zdaj na 15. od skupno 16 mest za OI in do 1. julija se bo čakalo na končno odločitev. "Zelo smo bile zadovoljne s finalom, tam pa smo si želele boljši izid kot zjutraj," je po tekmi strnila Pintarjeva. Zmagale so Madžarke.

Prireditelji so podelili še pet kompletov odličij. Z zbiranjem zlata nadaljuje Madžarka Katinka Hosszu,tudi članica štafete, ob tem pa včeraj najboljša na 200 m mešano, njen rojak Laszlo Cseh se je veselil zlata na 200 m delfin. Britanec Ross Murdoch je na 200 m prsno presenetil prvega favorita Nemca Marka Kocha. Na 100 m hrbtno je bila najboljša Danka Mie Nielsen, na pol krajši razdalji v moški konkurenci pa je drugo zlato osvojil Francoz Camille Lacourt.