stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tina Maze v Banskem od danes znova v lovu za točkami

Deli na:
Tina Maze v Banskem od danes znova v lovu za točkami

Foto: Reuters

Slovenska alpska smučarka Tina Maze je minuli konec tedna v Mariboru zabeležila dve ničli, tako na veleslalomu in slalomu je odstopila in v skupnem seštevku svetovnega pokala v lovu na veliki kristalni globus izgubila precej točk. Popravni izpit bo s superveleslalomu v Banskem v Bolgariji začela že danes, ko se bo na progo podala s številko 16.

Bansko sicer ni stalna postaja ženskega svetovnega pokala, nazadnje je bila tekma tam na sporedu leta 2012, takrat so tekmovali tudi moški. Tekmo je prizorišče gostilo tudi leta 2009. Mazejeva ima na to bolgarsko zimskošportno središče lepe spomine, nenazadnje je tam dvakrat že stala na zmagovalnem odru.

Po slabšem prejšnjem vikendu v štajerski prestolnici je vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi svoji varovanki namenil dva dneva počitka, po sredini selitvi v Bolgarijo pa je Mazejeva v četrtek že trenirala na prizorišču.

Bansko bo tako danes ob 11. uri po slovenskem času gostilo superveleslalom, ki je odpadel v Bad Kleinkirchheimu, nato sledi v soboto ob 10.15 še en superveleslalom in v nedeljo alpska kombinacija s superveleslalomom ob 9. in slalomom ob 12. uri. Vse skupaj je paket tekem, ki so Mazejevi pisane na kožo, sploh zdaj, ko si želi ohraniti oziroma povečati prednost pred prvo nevarnostjo v skupnem seštevku, Avstrijko Anno Fenninger. Ta na drugem mestu z 901 točko za 84 zaostaja za slovensko šampionko.

Mazejeva ima številko 16, Američanka Lindsey Vonn, vodilna v seštevku superveleslaloma bo na progo krenila s številko 17, Avstrijka Fenningerjeva pa s številko 18. Nastopili bosta še dve Slovenki, Ilka Štuhec s številko 29 in Ana Bucik s številko 48. Progo z imenom Marc Girardelli je postavil Italijan Alberto Ghezze.

Bansko, ki leži približno 160 kilometrov južno od Sofije, je že nekaj let središče Bolgarije v smislu zimskega in poletnega turizma, pred tem je slovelo po vzreji goveda. Dobički iz turizma so v zadnjih letih vse večji, saj lahko to prizorišče predvsem zaradi ugodnih cen na eni strani in kakovostjo smučišč na drugi strani konkurira avstrijskim, francoskim in švicarskim zimskošportnim središčem.

Osrednji del zimskega dogajanja se odvija na gori Todorka, mesto je leta 2003 zgradilo krožno kabinsko žičnico, ki je nadomestila avtobusni prevoz na vrh. Od leta 2010 ima območje 75 kilometrov prog, 14 sedežnic in vlečnic, ki v eni uri smuko zagotovijo 24.500 smučarjem. Smučišča se razprostirajo vse od samega mesta Bansko na 925 metrih nad morjem pa do vrha na 2600 metrih nadmorske višine. V bližini Banskega je tudi vas Banja, ki slovi po svojih 27 termalnih mineralnih vrelcih.

Po Banskem se karavana smučark seli še v Garmisch-Partenkirchen, Are in na finale v Meribelu.