Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tim Gajser želi pred poletnim premorom še povečati prednost

Deli na:
Tim Gajser želi pred poletnim premorom še povečati prednost

Foto: Bobo

Slovenski motokrosist Tim Gajser bo konec tedna nastopil na zadnji dirki pred nekoliko daljšim poletnim premorom. V svetovnem prvenstvu bodo vodilni dirkač razreda MXGP in njegovi tekmeci nastopili v italijanski Mantovi v Lombardiji, kjer bo lahko mladi slovenski adut spet računal na močno podporo navijačev.

V Italiji se konec tedna obeta pravi posladek za ljubitelje moto športa, dirka svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, na kateri bodo znova vihrale številne slovenske zastave.

Na 12. dirki sezone bosta slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jernej Irt. Manjkala bosta še vedno poškodovani Klemen Gerčar, ki pa se vsak dan počuti bolje, in Peter Irt. Ta je letos že nastopil na nekaj dirkah najvišje ravni, a se je poškodoval na zadnji v Veliki Britaniji. Ob padcu si je zlomil vretence in trenutno okreva v domači oskrbi.

Gajserju pa gre zaenkrat vse po načrtih. Na 11 dirkah je dosegel šest zmag, skupno pa ima že 11 uvrstitev na stopničke, in se je v Matterley Basinu še utrdil v vodstvu svetovnega prvenstva. Potem ko se je poškodoval Gajserjev največji tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka, Francoz Romain Febvre, si je Slovenec nabral še dodatnih petdeset točk prednosti. Febvre bo po napovedih svoje ekipe izpustil tudi dirko v Italiji, zato si lahko Gajser privozi še večjo prednost.

V Italiji bo tako njegov največji konkurent za zmago domačin, osemkratni svetovni prvak Antonio Cairoli, ki se bo lahko v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto. Trenutno ima vodilni Gajser v SP 482 točk, Febvre je pri 408, tretji pa je Cairoli s 405.

Letos je Italija že gostila dirko svetovnega prvenstva MXGP in takrat je Cairoli zmagal na krilih svojih navijačev pred Febvrejem in Gajserjem. Dirko v Pietramurati so zaznamovali tudi številni slovenski navijači v rumenem in s številkami 243, Makolčan pa v Italiji tudi tokrat ne bo osamljen, na dirko se namreč znova odpravlja več sto slovenskih navijačev.

Do konca prvenstva je še sedem dirk, Gajser pa ima v seštevku prvenstva že 74 točk prednosti. Zato je vse bolj verjeten tudi scenarij, da bo Gajser pri šele devetnajstih letih osvojil naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji že v svoji premierni sezoni.

Jernej Irt je končal okrevanje po poškodbi in je po vrnitvi na motokros proge uspešno nastopal na dirkah italijanskega in evropskega prvenstva, tokrat pa bo z italijansko ekipo CDP Cortenuova prvič nastopil še v najmočnejši konkurenci, na dirki svetovnega prvenstva.

Prva vožnja razreda MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga pa ob 17. uri.

Po dirki v Mantovi bodo imeli motokrosisti na najvišji ravni štiri tedne premora, naslednja dirka jih nato čaka 24. julija v češkem Loketu.

V Italiji bodo tekmovali tudi motokrosisti evropskega prvenstva EMX 125, kjer bosta nastopila Jan Pancar in Luka Crnković, Luka Milec pa si je na treningu v Italiji pri padcu zlomil ključnico in bo dirko izpustil.