mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Terorizem glavna skrb pred Eurom 2016

Deli na:
Terorizem glavna skrb pred Eurom 2016

Foto: Arhiv Reporterja

Čez en mesec se bo v Franciji začelo nogometno evropsko prvenstvo. Na njem ne bo Slovenije, ki je v dodatnih kvalifikacijah izgubila proti Ukrajini, zato pa bodo za privlačnost turnirja tudi v Sloveniji skrbeli zvezdniki, kot sta Portugalec Cristiano Ronaldo in Šved Zlatan Ibrahimović. Senco na turnir meče le strah pred terorističnimi napadi.

Prav zaradi tega že od terorističnih napadov 13. novembra v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, vojska in policija patruljirata po ulicah Pariza. Šef organizacije Jacques Lambert je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da je neizogibno dejstvo, da bo EP lahko tarča teroristov, a poudaril, da mora biti EP "sapa svežega zraka" pri teh varnostnih grožnjah.

Francijo so kot gostitelja EP izbrali leta 2010, že takrat je bilo znano, da bo prvič v zgodovini na zaključnem turnirju stare celine nastopilo 24 reprezentanc. Od leta 1996 jih je nastopalo po 16. V Franciji bodo igrale tudi svetovna prvakinja Nemčija ter Belgija, branilka naslova Španija, Portugalska in Anglija, ki so med najboljšo deseterico na lestvici Mednarodne nogometne zveze.

Prisotnost Portugalca Ronalda, Šveda Ibrahimovića, Nemca Thomasa Müllerja, Valižana Garetha Bala, Španca Andresa Inieste in drugih je pomagala k temu, da so prireditelji že doslej prodali skoraj vseh 2,5 milijona vstopnic za 51 tekem, ostalo jih je le še 20.000. Igralsko pa bo EP tudi okrnjeno, saj v zadnjem času poškodbe redčijo kadre udeleženk. Tako ne bo Belgijca Vincenta Kompanyja, Italijanov Marca Verrattija in Claudia Marchisia, Portugalca Fabia Coentraa, Angleža Alexa Oxlade-Chamberlaina, Nemca Ilkaya Gündogana, pa nezaželenega Francoza Karima Benzemaja ...

Tekmovanje, na katerem bodo slovenske barve zastopali sodniki Damir Skomina, Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić (rezerva je Bojan Ul), se bo začelo na stadionu Stade de France v Parizu 10. junija, ko se bosta v skupini A pomerila gostiteljica Francija in Romunija. Finale bo na istem stadionu 10. julija. Za tisto tekmo bodo najdražje vstopnice stale po 895 evrov.

Toda navdušenje nad prvenstvom so malce omajali strahovi pred terorističnimi napadi, posebej po pariških dogodkih lanskega januarja (Charlie Hebdo) in že omenjenih novembrskih, med katerimi so teroristi neuspešno poskušali sprožiti eksplozivna sredstva na Stade de Franceu, kjer sta se merili Francija n Nemčija.

Organizatorji bodo od 14. maja naprej na desetih stadionih v Parizu, Lensu, Lillu, Lyonu, Marseillu, Bordeauxu, Nici, St. Etiennu in Toulousu izvajali zadnja tehnična in varnostna opravila, pravi Lambert.

Stroški varnosti za Euro 2016 so se podvojili od sprva načrtovanih 12 milijonov evrov na 24 milijonov. Nekatera mesta so celo razmišljala o ukinitvi prirejanja tako imenovanih navijaških con, ki bodo privabile na desettisoče ljudi.

Euro 2016 je bil na seznamu potencialnih terorističnih tarč, ki so ga našli med racijami v Bruslju po marčevskih napadih. "Kar so nam povedali, je to, da je EP na tem seznamu, vključno z Eifflovim stolpom, poslovnim okrožjem La Defense, trgovskimi centri, železniško mrežo in drugimi," je pojasnil Lambert.

"Toda to ne spremeni ničesar. Ni treba najti imena Euro na nekem seznamu, da veš, da je EP potencialna tarča. Že zaradi same odmevnosti turnirja. Karkoli se bo zgodilo v Franciji v teh mesecih, je napad na EP," je dodal.

Lambert obžaluje, da je pozornost osredotočena na varnost: "Razumem, da je to prioriteta, toda EP bo prineslo tudi olajšanje. To je čas, ko moramo govoriti o drugih stvareh. V varnost vlagamo toliko energije kot v toplo, bratsko, praznično dobrodošlico obiskovalcem."

Leto pred odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), kdo bo gostil OI 2024, nekateri opazovalci vidijo EP 2016 kot ključno pri možnostih Pariza za organizacijo OI 2024 v konkurenci Budimpešte, Los Angelesa in Rima.

Lambert, ki je bil eden ključnih mož pri OI 1992 v Albertvillu in nogometnem svetovnem prvenstvu 1998 v Franciji, se zaveda tveganj. "Ne vem, na podlagi česa bo Mok izbiral gostitelja iger. A če bo to EP šlo po načrtih, to ne bo spremenilo veliko glede možnosti Pariza. Če pa se bo kaj zalomilo, potem bo zagotovo narejena škoda tudi pri izboru za OI," je zaključil Lambert.